Знаете ли, че Бил Мъри е чупил носа на колегата си Робърт де Ниро?

Инцидента се случва по време на снимките на криминалната комедия от 1993 година "Бясното куче и Глория". Оттогава насам двамата не са си партнирали нито веднъж, а кариерите им се развиват по коренно противоположен начин. Де Ниро все по-често приема роли в лекомислени комедии, които разочароват феновете на "Разгневеният бик" и "Шофьор на такси", а Мъри все по-често се появява в меланхолични истории за самотни мъже, които търсят себе си след 50-те (като "Изгубени в превода" и "Прекършени цветя").

Снимка: Getty Images

Роденият в семейство с 9 деца (и сам баща на шест момчета) Бил Мъри празнува рожден ден на 21 септември.

Бунтар и шегаджия, американецът с ирландски корени първо грабва вниманието на полицията, а след това на публиката. Когато е на 20 години, Мъри се опитва да пренесе 5 килограма канабис в самолетния си багаж. Той не се сдържа и се шегува със съседа си в самолета, че крие бомба. Властите в летището го арестуват и осъждат на пробация, а 4 години по-късно заминава да живее в Ню Йорк, където участва в многобройни телевизионни и вариатетни продукции.

Снимка: Getty Images

Дебютира на голям екран през 1979 година в комедията "Кюфтета" и моментално става една от най-търсените холивудски звезди. Въпреки това, Мъри така и не си наема агент, който да отсява стотиците предложения. Вместо да казва "обадете се на мениджъра ми", той дава визитка с телефонен номер, на чийто телефон секретар всеки желаещ може да запише предложението си за роля.

Когато след успеха на "Омагьосан ден" продуцентите все пак го принуждават да си наеме агент, Мъри решава да работи с глухоням асисстент, който говори само на езика на жестовете. Самият Мъри също не го разбира.

Снимка: Getty Images

Бил Мъри е всеобщ любимец - нещо като Киану Рийвс от ерата преди Киану Рийвс.

Той не само впечатлява с ексцентричните си постъпки (след като се загубва с мотор в Бали, актьорът изнася кратък моноспектакъл в местен бар без да знае местния език), но и с голямата си душа.

През 1994 година двамата с Дан Акройд обличат костюмите на Ловци на духове специално, за да навестят неизлечимо болно дете, което мечтае да види героите си на живо.

Снимка: Getty Images

Сред ролите, които той отказва през дългата си кариера са Форест Гъмп, Хан Соло и болният от СПИН герой във "Филаделфия".

Мъри обаче едва ли съжалява за това. С една номинация за Оскар и един Златен Глобус (и двете за "Изгубени в превода") той твърди, че "Не ми пука за Оскарите. Ако някой много иска Оскар, то той има сериозен проблем. Това е като да искаш да се ожениш - ще се съгласиш на когото и да е. Цялото нещо се превръща в мания".

Снимка: Getty Images

Сред най-скорошните премиери на Бил Мъри е новия им филм със София Копола.