Дафо Трендафилов (1919 – 2010) е един от основателите и първи учител по гайда в Музикалното училище в Широка лъка. Той не познава нотите и преподава по т.нар. слухово-подражателен метод. Обучил е голяма част от най-добрите гайдари на нашето време, има епизодични роли във филмите „Краят на песента“, „Капитан Петко войвода“ и „Време разделно“, и е оставил за поколенията около 800 каба гайди (разновидност на инструмента, която се среща само в Родопите), изработени лично от него. Съпроводът на песента „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнението на Валя Балканска, което лети в космоса, е именно на дядо Дафо.

На 3 и 4 август в родното му село Гела ще се проведе традиционното гайдарско надсвирване, което този път е посветено на 100-годишнината от неговото рождение.

По този повод внучката му Лилия Иванова бе така любезна да сподели пред LadyZone спомените си за Бай Дафо, придружени с няколко снимки от семейния архив.

„Дядо ми беше строг, трудолюбив и справедлив човек, с изключителна ценностна система. Има четири деца – Величка (р. 1944 г.), Манол (р. 1946 г.), Георги (р. 1948 г. – за съжаление, вече не е между живите) и Стефка (р. 1951 г.), която е моя майка.

Съпругата му Цонка (и моя баба) беше прекрасен човек. Благодарение на нея дядо имаше възможност да пътува по света, защото тя успяваше с помощта на децата си да се справя с домакинството и с грижите за животните.

Дядо преподаваше повече от 21 години в Музикалното училище в с. Широка лъка, като именно той е един от факторите училището да се намира точно там. Имаше доста близки контакти с Тодор Живков, но въпреки това никога не е бил член на БКП. Клел се е в името на Царя и до последно неговата идеология беше монархическа.

Като преподавател в Музикалното училище е обучил над 250 ученици. Сред тях са Иван Балабанов – ръководител на гайдарски състав "Капитан Петко Войвода", Петър Янев – гайдар на Валя Балканска, Васил Бебелеков (за съжаление, покойник), Калин Бочуков – преподавател в МУ с. Широка лъка и още много известни гайдари. Той самият не познаваше нотите, учил е само до 8 клас, но това не му пречеше да е достатъчно интелигентен и с богата обща култура.

Снимката с разтворени ръце олицетворява на 100% това, което беше той. Винаги гостоприемен и отворен към хората – споделя Лилия Иванова.
Снимка: Личен архив

Докато бяхме деца, прекарвахме всички ваканции в Гела и споменът ми за тях е прекрасен! Всяка сутрин, след като нахранваше животните, дядо влизаше в работилницата си, където майстореше гайдите, и започваше да ги просвирва. Като дете се дразнех от това, защото ни събуждаше много рано, но сега това ми липсва. Когато отида в къщата в Гела, се сещам с умиление за тези моменти.

Домът му винаги беше отворен за всякакви хора от всички краища на света. За Нова година получаваше стотици поздравителни картички откъде ли не. Според мен той беше по-популярен в чужбина, отколкото в собствената си страна.

Притежавам двете му най-хубави гайди, едната той си я наричаше "Супера" – любимата му гайда. За жалост, никой от нашето семейство не наследи неговия талант и никой не свири на гайда, затова "Супера" съм я дала на Иван Балабанов – да свири на нея, но си остава собственост на семейството. За мен е важно да знам, че звукът от тази уникална гайда ще продължава да излиза и да разчувства много хора. Едва ли има българин, който да не настръхва от звука на каба гайдата.

Четири поколения от сем. Трендафилови
Снимка: Личен архив

Горда съм, че нося гените на този голям и истински човек. Дори, когато ме питат откъде съм, казвам, че съм от Гела, въпреки че съм родена и живея в Пловдив.

Искам от името на цялото семейство да изкажа огромна благодарност на хората, които се ангажираха с организацията на надсвирването в Гела на 3 и 4 август! Това са Иван Балабанов, Васил Седянков – кмет на с. Широка лъка, и Ансамбълът за автентичен родопски фолклор "Манол Радичев", с. Гела“ - така завършва спомените си за Бай Дафо, споделени специално за LadyZone, неговата внучка Лилия Иванова.