Изключителната Мария Кюри е първата жена, преподавала в Сорбоната, първата жена с Нобелова награда и първият учен с две Нобелови награди. Тя е родена на 7 ноември 1867 г. във Варшава, Полша.

Любовта към физиката наследява от баща си, който е бил учител по физика. В периода 1891-94 г. изучава химия и физика в Сорбоната, където тя среща Пиер Кюри. Тяхната историята е станала почти легенда. Съпрузите с отдаденост към науката, стават пионерите в изучаване на радиоактивността, всъщност терминът „радиоактивност” е въведен именно от Мария.

Без никаква лаборатория за 4 години двамата съпрузи преработили тонове руда уран и отделили няколко грама от новия елемент радий. По-късно бил открит и полоний на името на родината на Мария Склодовска – Полша. През 1903 г. Мария и Пиер Кюри заедно с Анри Бекерел получават Нобелова награда по физика, а след 7 години Мария е удостоена с наградата и по химия.

През първата световна война Мария обучава лекарите да работят с първите рентгенови апарати. Работейки с радиоактивни изотопи, двамата не взимали предпазни мерки, Мария дори носела като таллисман на врата си ампула с радий. В края на краищата огромните дози радиоактивно облъчване се отразило но нейното здраве и тя умира през 1934 година от левкемия.

От брака си с Пиер Кюри имат две дъщери. Ирен Жолио-Кюри (1897—1956) – по-голямата им дъщеря също е носител на Нобелова награда за химия през 1935 г. Ев Кюри (1904—2007) - малката им дъщеря е била журналистка и писателка.