Една от най-обичаните роли на комедийния актьор Робин Уилямс е във вдъхновяващия филм “Пач Адамс”, който разказва за студент по медицина страдащ от депресия. Героят обмисля самоубийство, но стига до заключението, че смехът е най-доброто лекарство и започва да се преоблича като клоун, за да забавлява пациентите си.

Филмът, който не е сред най-високо оценените с участието на Робин Уилямс, все пак се е превърнал в класика и е задължителен за всички почитатели на актьора. Това, което много хора не знаят е, че историята е вдъхновена от истинска личност. Днес реалният Хънтър Адамс, по-известен като Пач, навършва 75 години, но продължава да събира средства за нестандартната болница, която мечтае да построи.

Снимка: Getty Images

В училище Хънтър Адамс е тормозен от съучениците си и развива склонност към депресия. Младежът понякога съвсем сериозно обмисля самоубийство, но един ден си казва, че вместо да бяга от света, който не харесва, по-добре да опита да го промени.

Пач, както предпочита да го наричат, започва да учи медицина и става много близък с един от колегите си (това е една от най-големите неточности във филма, където приятелят е жена). Една нощ приятелят му е убит.

Трагедията отново тласка Пач към депресията, но той успява да се пребори, като се отдава още повече на това да помага на хората, като се грижи не само за физическото им състояние, но и за душевното.

Снимка: Getty Images

През 1975 г. Пач Адамс се жени и със съпругата му отварят безплатен медицински център, в който работят доброволци и всеки помага или плаща колкото му позволяват възможностите. Мечтата му е да построи истинска болница, в която докторите и медицинските сестри да получават равни заплати и хуморът да не е изключение, а правило при лечението на пациентите.

През 1998 г. излиза филмът “Пач Адамс”, който се превръща в комерсиален успех. Истинският Пач обаче не му е почитател, защото смята, че историята е опростена и той е представен просто като един забавен доктор.

Снимка: Getty Images

Адамс критикува и Робин Уилямс, който изпълнява главната роля: “Той изкара 21 милиона за 4 месеца, докато се преструваше на мен, макар и доста по опростена версия, но не даде 10 милиона на безплатната ми болница. Истинският Пач Адамс би го направил. Ако имах парите на Робин Уилямс, щях да дам всичките 21 милиона за безплатна болница в нашата страна, където 80 милиона души не могат да си позволят лечение.

Друга разлика между истинския Пач и Робин Уилямс е, че актьорът не успя да се пребори с депресията и през 2014 г. сложи край на живота си. Тогава Пач Адамс отново сподели впечатленията си за него и призна, че въпреки критиките, съжалява за смъртта на актьора: “Той беше грижовен и чувствителен човек. Наблюдавах снимките на филма и винаги, когато възникнеха стресови ситуации, Уилямс започваше да импровизира и да забавлява всички, което веднага освобождаваше напрежението на актьорите и екипа."

Снимка: Getty Images

Днес Пач Адамс продължава благотворителната си работа. Той събира доброволци от цялата страна, които да посещават и да забавляват деца и възрастни пациенти в различни болници. Те често пътуват и в чужбина, за да се срещат с пациенти в страни от третия свят и понякога дори във военни зони.