Тя се казва Милена, а виртуалното място, на което може да видите пленителните й илюстрации, е с име Milena Cholakova.illustrations. Преди няколко месеца си отправя едно интересно предизвикателство – всеки ден да рисува по един чайник. И така на страниците на тефтера й оживяват 60 вълшебни чайника, които пушат с аромат на зукум, от чучурите им излизат дъждовни облаци и ноти, а в тумбестите им тела живят грамофонни плочи, шипки и дори море. Защо чайници, може ли да кръшкаш, ако сам се предизвикваш, и какво научаваш за себе си след 60 дни – говорим си с Милена сега. Неподправено и без захар!

Защо чайници?

Това ми е любимата тема за рисуване. С чайниците може да се изрази топлина, домашен уют, красота. Различни са откъм форма, шарки, стилове - добра основа за развихряне на въображението. Предизвикателството към мен беше да измислям различен чайник всеки ден. Беше ми и любопитно дали няма да ми омръзне в някакъв момент,  дали вдъхновението ми няма да се изчерпи бързо...

Снимка: Milena Cholakova.illustrations

Какво рисува през тези 60 дни?

Какво ли не :))) Рисувах дните си. Получи се нещо като илюстрован дневник. Чайници със сезонни цветя и плодове, чайници под дъждовни облаци, ароматни чайници, вдъхновени от изпечените сладкиши в кухнята, чайници край морето, гората, полето, в селски дворчета и градинки, чайници с настроения(та ми).

Какво се случва, когато моливът срещне чайника?

Същото, което се случва, когато игличката срещне грамофонната плоча - музика. Но такава, на която креативността ми започва да танцува.

Снимка: Milena Cholakova.illustrations

Какво разбра за себе си от това предизвикателство?

Установих, че ми се отразява много добре ежедневното рисуване по някаква тема. Поддържам въображението си постоянно, генерирам нови идеи и ставам по-наблюдателна и "попиваща" от заобикалящото ме, за да го претворя в илюстрация. Затова и започнах ново предизвикателство, непосредствено след приключване на това с чайниците. 50 дневно предизвикателство "Кухнята", където ще "пека" сладкиши, ще бъркам с дървена лъжица в уханни гозби или пък ще подреждам пъстри купи и бурканчета по кокетни лавици.

Как си пиеш чая?

Пия кафе. Ставам рано сутрин, около 5. Харесва ми това време от денонощието, когато градът все още не се е събудил, когато сградите са притихнали в сумрака преди изгрева и само тук-там светят няколко прозорчета в квартала. Имам достатъчно време да изпия кафето си, без да бързам, да се насладя на любимия вкус, и да свърша нещо за себе си преди да се изгубя в динамиката на работния ден. Обикновено и по това време на деня рисувам (по пижама в леглото). Светлината от нощната лампа над леглото, пръснатите около мен цветни моливи, сменящите се нюанси на нощното небе преди изгрева могат да бъдат много вдъхновяващи (даже съм ги рисувала ;)).Любимата ти дума с буква Ч e…

Чубрица :)))

Нарисувай ни нещо за Чао

Чай от чубрица :))