Великият актьор Кларк Гейбъл, известен най-вече с ролята си на Ред Бътлър в „Отнесени от вихъра“, е роден на днешната дата преди 119 години. Носителят на „Оскар“ е считан за един от най-големите холивудски актьори и още приживе си е получил прозвището „Краля на Холивуд“. Но кариерата му можеше да е съвсем различна, ако не бяха жените до него.

Джозефин Дилън

Още откакто е бил на 17, Уилям Кларк Гейбъл мечтаел да е актьор. Той обаче трябвало да работи заедно с баща си, за да се издържа и нямал възможност да преследва мечтата си. Чак когато бил на 21 Гейбъл получил наследство от 300 долара и стартирал актьорската си кариера.

Кларк Гейбъл се записал на курсове по актьорско майсторство и преподавателка му била актрисата и собственичка на театър Джозефин Дилън. Много бързо отношенията им прераснали в нещо повече и двамата станали любовници, въпреки че жената била със 17 години по-стара от него.

Джозефинне само обучавала Кларк как да играе, но и го научила как да тренира, за да има по-хубаво тяло – до този момент младежът, който цял живот нямал възможност да се храни достатъчно, бил много слаб. По-възрастната жена му помогнала да подобри позата на тялото си, научила го как да говори по-ниско и да изглежда по-мъжествено. Тя дори платила, за да смени Кларк Гейбъл зъбите си.

Снимка: Getty Images

През 1924 г. Кларк Гейбъл и Джозефин Дилън сключили брак и отишли да живеят в Холивуд. Дилън станала мениджър на Гейбъл и му помогнала да намери първите си роли в нямото кино. Всички те обаче били малки и Кларк Гейбъл се насочил към театъра. Там се запознал с актьора Лионел Баримор, който му казал, че играе лошо, но има потенциал да се научи.

Думите на Баримор се оказали истина и Кларк Гейбъл успял да стане изключително популярен като театрален актьор. През 1930 г. той и Джозефин Дилън се разделили, а Кларк Гейбъл се оженил за втората си съпруга, богата наследница, само няколко дни по-късно.

Мария Лангхам

С малко финансова помощ от съпругата си, Гейбъл се върнал към киното и приел няколко роли в нискобюджетни и второкласни филми. Големият му успех дошъл през 1934 г. благодарение на филма „Това се случи една нощ“. За ролята си Гейбъл получил и награда „Оскар“.

Карол Ломбард

Снимка: Getty Images

През 1932 г. се запознал с младата актриса Карол Ломбард, и през 1936 г. между тях пламнала Любов. През 1939 г., след като се развел с втората си съпруга, Кларк Гейбъл се оженил за Ломбард и според мнозина това е най-силната и истинска любов в живота му. Като потвърждение на това, макар да имал общо 5 съпруги в живота си, Кларк Гейбъл пожелал да бъде погребан до Ломбард, която загинала две години след сватбата им.

Именно Карол Ломбард първа подхвърлила идеята на Гейбъл да се пробва за ролята на Рет Бътлър в екранизацията по бестселъра „Отнесени от вихъра“. Тя дори му купила книгата, за да я прочете. Гейбъл, който мразел да чете, не отворил книгата, но все пак кандидатствал за ролята.

Снимка: Getty Images

Първоначално режисьорът предпочел друг актьор – Гари Купър. Той обаче отказал и отстъпил мястото на Кларк Гейбъл. Забавното е, че Гари Купър бил убеден, че филмът ще се провали: „Отнесени от вихъра ще е най-големият провал в историята на Холивуд и съм щастлив, че Кларк Гейбъл ще бъде в него, а не аз.

Купър не познал, „Отнесени от вихъра“ не само не се провалил, а се превърнал в най-успешния филм до този момент. И ако вземем предвид инфлацията, все още е. Благодарение на него Кларк Гейбъл станал Краля на Холивуд, както и благодарение на жените в живота му.