Младежката му усмивка и флоралните принтове превърнаха името на японския дизайнер Кензо Такада в символ на радостта от живота - това пише АФП по повод смъртта на първия японски моден дизайнер, утвърдил се в Париж.

Снимка: Getty Images

Новината дойде в края на Парижката седмица на модата. Броени дни преди смъртта на дизайнера модна къща "Кензо" представи във френската столица новата си колекция под знака на пчелите.

"Мисля, че внесох свобода в модата, в начина на носене на дрехите, на движение в тях, на цветовете. Жената "Кензо" е свободна, красива и динамична", каза неотдавна дизайнерът пред АФП.

Снимка: Getty Images

Детството на Кензо

Кензо Такада е роден през 1939 г. и расте като срамежливо дете в семейство със седем деца в Химеджи, Япония. Запален е по рисуването, но започва да следи внимателно заниманията по шиене на двете си сестри.

Снимка: Getty Images

Като юноша взима решение да се отдаде на дизайна на дрехи и от края на 50-те години на миналия век учи в Колежа по моден дизайн Бунка в Токио, където е един от първите мъже в историята на колежа.

Снимка: Getty Images

Кензо във Франция

След месец и половина плаване с кораб Кензо Такада пристига в Марсилия, когато е на 24-годишна възраст. Идеята е да прекара няколко седмици във Франция, но така и никога не я напуска.

Снимка: Getty Images

"Пристигнах на Лионската гара в Париж на 1 януари 1965 г. Беше нощ и гарата бе стара, мръсна, тъмна. Взех такси и първото ми впечатление от Париж беше, че е мрачно, тъмно. След това таксито мина покрай катедралата "Нотр Дам". Тя беше величествена. Това малко ме успокои", споделя дизайнерът в биографичната книга "Кензо Такада" (2018).

Снимка: Getty Images

В Париж Кензо започва да се препитава, като продава свои скици на дизайнера Луи Феро на сп. "Ел" и на "Жарден де Мод". Учи усилено френски. Скоро отваря малък бутик на "Галери Вивиен" в Париж, който декорира с мотиви от джунглата и през 1969 г. лансира марката си "Джангъл Джап". Кензо Такада е първият японски моден дизайнер, утвърдил се във френската столица.

Снимка: Getty Images

"По онова време синтетичните материи бяха на мода в Париж, а дрехите бяха доста тъмни. Възползвах се от връщането си до Япония, за да купя цветни памучни платове", споделя той.

Снимка: Getty Images

Цветните щампи на Кензо

Цветните щампи стават негова запазена марка. Памучните му дрехи, съчетаващи парижката мода с традиционните японски кимона, смело смесват цветове и принтове, а на дефилетата му манекените танцуват и скачат.

Кензо става известен през 1970 г., когато модното списание "Ел" публикува на корицата модел в рокля по негов дизайн. Година по-късно той показва колекции в Токио и в Ню Йорк и добива световна известност.

Такада казва, че вдъхновение в работата си черпи от Ив Сен Лоран. През 1976 г. дава името си "Кензо" на бранда си.

Снимка: Getty Images

Вижте повече за пътя на Кензо Такада към модния връх в bTV Новините.