Кралица Елизабет II е най-прочутият монарх на планетата. Управлението ѝ ще премине в неделя историческия праг от 70 години на трона. Как ще бъде отбелязан този исторически юбилей?

Всенародните тържества са планирани за началото на месец юни, когато в планирания 4-дневен празничен уикенд се очаква да се включат над 10 млн. поданици на кралицата, които да празнуват факта, че тя е най-дълго управлявалия монарх в британската история.

Бъкингамският дворец публикува програмата на празничните мероприятия, посветени на кръглата годишнина, която досега нито един британски монарх не е отбелязвал. В центъра на Лондон ще има парад, в който ще участват 1400 военнослужещи от различните подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по традиционния маршрут – от Бъкингамския дворец до площада на Конната гвардия, в пищен парад, придружени от членовете на кралското семейство на коне или в карети.

За 3 юни е планирана специална празнична литургия в катедралата „Свети Павел“, а на следващия ден в Бъкингамския дворец ще се състои концерт, в който ще участват звезди на шоубизнеса от цял свят.

Снимка: Getty Images

Тържествата ще включват и празничен обяд в Уиндзор, където е извънградската резиденция на Елизабет II. На масите с дължина от половин километър ще бъдат настанени повече от 1600 души. В цялата страна ще се проведе „Големият юбилеен обяд“, на който стотици хиляди жителите на кралството ще отбележат платинения юбилей.

Вижте повече за кралица Елизабет II във видеото в сайта на bTV Новините.