Блогърът е човек, който има свой блог и създава авторско съдържание – текст + снимки, в него. При влогърите съдържанието е видео, публикувано в различни канали в онлайн пространството.

В челните места по интересна тематика са майките, които дават съвети към други майки. Желанието детето ти да е здраво, да се чувства добре, да е щастливо, съчетано с неувереността дали правиш нещата правилно (особено ако си майка за пръв път) е потенциален източник на трафик към постове, които могат да дадат отговори на тези въпроси и страхове. Здравните теми са винаги актуални, когато става дума за семейство и деца.

Лицето зад влога AGLEU mama е Зорница Павлова. Тя поддържа своя канал "от майка за майки; за бременни, кърмещи; за хаотични и усмихнати; за тези, които се интересуват от натурална козметика и грижа за тялото; от лесни рецепти и разнообразни трикове и любопитности". Зори е майка на Анастасия (3+ години) и на Екатерина (14+ месеца). 

Видеосъдържанието се "консумира" изключително лесно от потребителите. Затова този формат става все по-предпочитан. Може да слушате само звука, може да гледате, докато се возите в метрото, може да преглеждате клипа през телефона си, на компютъра. Изказана с думи и показана директно информацията се предава и усвоява много по-лесно. Замислете се колко по-сложно и трудно би било да обясните на някого как се сменя памперс и колко по-лесно ще е да се покаже. 

Заснемането на качествени видеа може да изглежда лесно, но изисква предварително планиране, подходящи условия, техника и т.н. Да започнем с... 

Техника, пространство, светлина

Колкото и да сте талантливи, за да заснемете качествени видеа, имате нужда от добра техника. Какво включва това? Телефон, фотоапарат или камера, които снимат с достатъчно добро качество за web.

В канала си в youtube AGLEU mama посочва с какво снима, а именно - фотоапарат: Canon EOS 80D, а за осветление използва софтбоксове.

Нужно ви е пространство вкъщи или студио, което да е представително. Много влогъри поставят фототапет с десен, обвързан с тематиката на постовете им и това се превръща в тяхното работно кътче. Във видеата, които Магдалена Пашова от magipashova.com понякога снима, тя често използва ъгълче от хола. То е близо до прозореца, така че да влиза дневна светлина, а на стената е залепен фототапет. 

Осветление – мястото за снимки трябва да е около прозореца, за да влиза дневна светлина или да има подходящо насочено такова. Софтбоксвоете са много добри помощници особено когато се правят снимки на ръчно изработени артикули, на beauty продукти и др.

Снимките и видеата винаги минават обработка на различни програми. Дори това да е само малка цветна корекция или поставяне на лого. При всички случаи обработеният кадър е много по-добър и представителен, в сравнение с т. нар. чернова. В този случай говорим просто за подобряване на качеството. Ирина Купенска от sunshineskitchen.com споделя във видеоурок как обработва кадрите на ястията, които представя в кулинарния си блог.

Как се обработва кулинарна снимка във Фотошоп from Irina Kupenska on Vimeo.

 
Следва продължение...