Йоана Захариева, или Йоко, както мнозина я познават, има богата и интересна история, изпъстрена с цветовете на дъгата. След като завършва висшето си образование в Пловдив, 5 години е актриса и участва в мюзикъли в Музикалния театър „Стефан Македонски”. А като поп изпълнителка получава награди, издава и самостоятелен албум, участва в няколко риалити формати. Тя е майка на двама сина Ясен и Йово, които са от брака й с музиканта Ясен Козев. Най-новото за Йоана, водено от неспирното й любопитство към живота и несломимия й приключенски дух, е свързано с образованието - магистратура в Рим, за което разказва пред Ladyzone. С любов говори за порасналите си деца и на какво са я научили. Връщам я към скандален случай в кариерата й на певица, споделя и моменти от сцената, свързани с моноспектакъла й „Тук ли си?”, с новата й песен „Tempo la Carinia”, размишлява за предстоящото и очакванията от него. Минаваме и през темата „Ковид”. Надсмива се на себе си относно желанието да емигрира и „приземяването”, което й се случва. Но това, което е разбрала с времето, е, че пътят на човек е най-значим, а не толкова крайният резултат.

Йоана в началото на кариерата си
Снимка: Личен архив

Йоана, доколко за теб важи приказката – „Нова година – ново начало”?
А-а-а, не, не, това с всяка година – ново начало – благодаря (усмихва се, б. а.)! Добре е нещата да си вървят, да ги надграждам, но това с връщането от начало, хич не ми харесва, не е моето...

В какъв етап на живота ти те намирам – каза, че отново учиш?
В много интересен етап съм, защото някой, ако ми беше казал преди години, че на 44 ще се върна в университета, нямаше да му повярвам. Но е факт, че една доста популярна дама – д-р Цветеслава Гълъбова в разговор, в който й споменах, че съм стигнала лимита си, че на всичко съм си угодила, ми каза: „Човек винаги може да измисли какво ново да учи. Недей да разсъждаваш като девойките от моловете!”. Благодарение на нея, се записах да уча магистратура „Бизнес мениджмънт в областта на културата” в Рим. Тази специалност наистина е нещо невероятно...

Специалността е свързана с изкуството, което винаги е било част от теб, нали?
О, разбира се! Това, което ми се предоставя като възможност там – да се видя с хора от целия свят, да слушам и гледам лекциите им, няма как да ми се случи тук. И от лятото съм в Рим. Сега съм в България заради изолация, която се наложи относно ситуацията с Ковид, но след дни отново заминавам.

Как се чувстваш отново като студент, как оценяваш новото си старо амплоа?
Много е хубаво, защото, когато човек е на по-зряла възраст, по друг начин приема това, което му се поднася като информация. Изключително съм благодарна за всяка една минута, в която попивам нови знания и уча в сферата на високия бизнес, на „голямата игра”, както се казва. Известни лектори от утвърдени вериги от различни точки на света ни изнасят лекции, показват статистики, графики и „сервират” неща от кухнята, което е безценно.

Какво друго ти се случва в Рим?
Всичко работи на пълни обороти в Рим. Хората са си възстановили стария начин на живот, разбира се с условието, че е с големи рестрикции всичко това. Не можеш да влезеш където и да било, без да имаш „зелен сертификат" и без да си с маска. Скоро и в метрото ще има сканиращи устройства за сертификати. Този спор, който водим тук, в България – да ги има или да ги няма „зелените сертификати", в Италия, и въобще в цяла Европа, го няма. Имам своя теория по въпроса, а именно, че навън, особено в по-космополитните градове, културите са много смесени или заедно живеят хора от различни националности. И от хигиенна, превантивна гледна точка трябва да се направи това, което те правят. А ние тук, няма как да видим толкова различни по народност хора, които живеят заедно в едно населено място. Може би затова не си даваме сметка за случващото се.

На път за Рим
Снимка: Личен архив

Миналата година ти и група Echoo Balkan Samba представихте песента „Tempo la Carinia”. Как се роди това парче?
Спретнахме много хубава песничка с момчетата, но пътищата ни се разделиха, за съжаление, най-вече поради регионални причини. А можеше да се случи нещо много хубаво! С Боби от групата обменяхме музикални идеи. Беше приятно, защото те правят много шарена музика – пънкария, вкарват по малко фолклор, латино, салса и модорено звучене. Той ми предложи да опитам да изпея техни неща като вокалист, съгласих се и сътворихме на репетициите това парче.

Тази нова песен беше като твое завръщане на сцената или?
И да, и не, защото от време на време имам изяви с моя моноспектакъл „Тук ли си?”, който излезе преди 4 години и е реализация на популярния млад автор и режисьр Радослав Гизгинджиев. Сега спечелих проект от НФК именно с моноспектакъла за обновяване и дигитално надграждане, върху което също трябва да работя. Фокусирала съм се в нетуъркинга (networking), казано на мениджърски език по отношение на магистратурата, която уча. И един ден, дай Боже, да създам достатъчно контакти и да попия всичко, което ми се предлага като информация, за да мога да пренеса тук наученото. Защото у нас има достатъчно ансамбли, оркестри и артисти, които са на средно ниво, но биха могли да излязат в чужбина на фестивали и да се изявяват, както и обрато – хора отвън да дойдат в България и да покажат творчеството си.

Вероятно си неуморима, защото непрекъснато търсиш нещо ново?
(Смее се, б. а.)... Не знам, не го усещам така, темпераментът ми е такъв – не мога да стоя на едно място! Ако съм вкъщи, трябва да чистя, да подреждам, да правя ремонт, непрекъснато да върша нещо.

Пред очите ми е едно твое изпълнение в зала 1 на НДК преди години, с което провокира, дори скандализира много хора.
Най-вече съм искала да провокирам себе си – такава личност съм. Навремето с това изпълнение си нявляках много негатив. А днес изпълнителите са полуголи и с много ХХХL размери на някои места по себе си и това е естествено. Но тогава за една вечер ме забраниха и ми отрязаха крилете, защото съм си позволила да се появя като една бъдеща Лейди Гага, например. Била съм предвестник на всичко това, което 15-20 години по-късно се излива от екрана. И сега е нормално, а тогава беше шок за телевизионерите. Продуцентите ми получиха много сериозни забележки, беше им обърнато внимание, че няма да ме пускат в медиите, а относно участията ми, предварително им задаваха въпроси дали ще съм облечена прилично и как ще се държа, какво да очакват, искаха да видят дрехите, с които ще се появя на сцената. И всичко това беше причината да се откажа, защото ако по този начин ще спират един артист, аз къде оставам?

Снимка: Личен архив

На какво те научиха синовете ти, които вече са големи момчета?
Синовете ми, както за всички родители – децата им, са нашите учители. Първо ме научиха, и то абсолютно инстинктивно, да не лъжа, като на първо място да не лъжа себе си, защото така се наранявам, както и близките си. Тяхната мила детска откровеност ме научи на честност. И най-вече да отглеждам детето в мен, да не го забравям. И двамата са ученици – Ясен е на 18, Йово е на 16 години. Яската завършва тази година 12. клас, наскоро взе шофьорска книжка и предстои да купим кола за дипломирането му. Вече си има компания, гадже, много е самостоятелен. От лятото и двамата работят при баща си в лятното кино в Царево, което той взе да управлява. За мен, като майка, е важно да знам, че съм ги научила да си мият чиниите, да чистят, да готвят... Спокойно могат да се оправят и няма нужда да чакат някоя жена да ги отглежда като майка им, защото майка им не ги е отглеждала като повечето майки (смее се, б. а.).

Важно ли е човек да не е сам, да има приятели или може и да си е самодостатъчен?
Това зависи кой как го усеща. Имам много приятели, които останаха сами в годините и са си самодостатъчни. Самата аз съм имала период, когато съм била сама, след като се разделих с мъжа си. За мен е по-добре да имаш своята половинка, с която можете да си хапнете заедно, да си помълчите заедно, да си пийнете по едно питие вечер, да пътувате заедно, но и когато сте разделени, да сте спокойни, защото знаете, че там някъде има един човек, който е твоят човек. Виждам, че в новото време все повече хора предпочитат да са сами.

Отношенията между хората наистина се промениха, особено с този ковид, но оптимист ли си в личен план за бъдещето на децата си, за новите неща, с които си се захванала и предстоят да се развиват? Оптимист ли си, че животът върви и нагоре не само напред?
За мен не е важен резултатът, а пътят и в този смисъл аз съм приключенец, откривател, природата ми е такава, и ако не се настройвам позитивно, защото се хвърлям във всякакви предизвикателства, няма как да поемам рисковете. Да, целта ни е да има хубав резултат това, с което се захванем, но съм разбрала, че много по-ценен е пътят, по който минаваме. Ето, през последните години неистово исках да емигрирам в чужбина, защото тук няма правила или ако има не се спазват. Появи се магистърската ми програма, зарадвах се, че ще съм в Италия – тази прекрасна държава и си викам, че покрай ученето ще емигрирам. Но, като заминах, първите два месеца се скъсах да рева за България. В Рим съм сама, няма ги децата ми, близките ми, приятелите, кучето и двете ми котки. Оказах се сама сред лукс и красота, защото имах и късмет, че наех жилище в центъра на Рим. И като се върнах за Коледа у нас, всеки ден ми беше като нов рожден ден и преоцених живота си, защото тук, на „село” съм си царица, а като отидох в „града”, се оказах последна (смее се, б. а.)! И всяко едно отлагане на пътуването ми сега, заради ситуацията с вируса, толкова ме радва... Въпреки че аз обичам да пътувам и това е моето хоби.

Вярваш ли в зодии и във Водния Тигър, който ще владее тази година?
Вярвам, че има някаква предопределеност, но и ние можем да управляваме събитията - това е другото нещо, което разбрах в годините. Разбира се, ако си дадем сметка, че го искаме, а не да се оставим на случайността, която може да ни повлече. Със сигурност знам, че с молитви нещата се случват или когато силно помолиш и силно повярваш, Господ е добър и дава!