Кратка част от интервюто с Иво Аръков в Инстаграм

Жените да намират време за себе си, да обичат себе си и да знаят, че красотата не винаги се дължи на чужди коментари. Това пожела актьорът Иво Аръков, който беше първият ни гост в поредицата от срещи под мотото "Подари си време".

От разговора с Иво разбрахме, че варненецът, който е зодия Везни, обича поезията и музиката - сам се е учил да свири на китара, но стихове не е писал отдавна. Не може без животинка у дома, казва, че би осиновил куче, но е сложно с отглеждането му заради натоварения график, който има, затова гледа котка. Обича да пътува с кола, за да се радва на гледките по пътя. Няма любимо ястие, основното му меню включва салати и месо. Избягва тестени изделия. Харесва идеята да управлява времето – по подобие на героя на Бенедикт Къмбърбач от "Доктор Стрейндж". "Важна тема за мен – да се разбере самата идея и наличието на време", вметна актьорът.

Снимка: Диляна Флорентин

Предлагаме ви малка част от неговите отговори в следващите редове.

За ролите в киното и сериалите 

Аръков сподели, че нито един от двата образа, в които го виждаме да се превъплъщава в момента на екрана - Никола от "Белези" и Младен от "Съни бийч", не са близки до неговия характер.

Има някакви допирателни. Никола е много премерен човек, може би малко самотник, държи дистанция с хората. Положителното, което е общо между мен и него, е нагласата да направи хубаво на всички.... С Младен..., може би тази наивност и невинност, която той притежава, може би това е допирателна. Защото много съм си патил от това, че съм наивен да вярвам в някои невъзможни неща“.

От интервюто стана ясно, че за последните 10 години Аръков е играл предимно драматични и негативни персонажи. "Благодарен съм, че се отваря нова възможност за мен – тази година е изпълнена с наличието на положителни герои, какъвто е Младен, от части и Никола", каза Иво.

"Любимата ми реплика на Младен, която съм си повтарял от тази емблематична дата 13 март 2020 насам, е: „Ще станат нещата“. Всичко в ежедневните ми разговори трябваше да приключва с тази реплика", смее се актьорът, който винаги избира да гледа оптимистично на нещата.

На въпроса би ли се снимал гол във филм, Иво попита: „Младен не им ли е достатъчен? За какви филми говорим? Ако говорим за едни други филми, не бих участвал“. Иначе би искал да играе с Уилям Дефо, любим негов актьор, в някой арт филм. Би му била интересна и колаборация с Том Харди, който да играе по-големия му брат (и който да е лошият, смее се Аръков)

За щастието

"Щастието е сложен за дефиниция въпрос от гледна точка на битието на всеки човек. Всяка една мечта, която те кара да имаш цел или мисия в живота, би карала човек да бъде щастлив. Самото преследване на тази цел също може да го прави щастлив. Удоволствието от самия път, а не крайната дестинация", каза Иво на въпрос какво е щастието за него.

"При мен щастието е заради радостта на моите близки, че са здрави, че имам с кого да споделя нещо красиво – било то книга, картина или филм. Щастието ми е в разговорите с всеки един човек – случайни разговори на може би не толкова случайни теми", допълни актьорът.

За ценностната система, в която вярва

"Накратко моята ценностна система се подрежда по следния начин: на първо място винаги седя аз – ако ти не си добре, нямам как да си отговорен за всички останали. На второ място е семейството, на трето място е работата и професионалното развитие. Нататък е всичко останало. Но преди всичко трябва да съм ок със себе си - че реализирам по начина, по който искам".

Баба му го е научила на трудолюбие, майка му – на любов и грижа, сестра му, която е по-голяма, го е научила да споделя, да не бъде алчен и да не мисли само за себе си. От баща си е попил мъжката сила да развиваш духа си, медитация и йога са идеите, чрез които баща му го е накарал да се замисли за това, което е отвъд енергията на материята.

Иво мечтае за спокойствие, не само лично, но за всеки от нас. Повече спокойствие и баланс. Защото според него има твърде много нервност по пътищата и в домовете.

Снимка: Диляна Флорентин

За любовта

"Всичко е любов! Всяко едно дело, което се започва, е хубаво да бъде започнато с любов. Иначе е една механичност. И трябва да имаш най-вече любов към себе си", смята Иво.

"Любовта дава смисъла да продължаваме напред, дава окриляваща енергия, която ни извисява и ни разграничава от всичко останало", категоричен е актьорът.

Целия разговор гледайте тук: