Само за три години Ива Друмева успява да се превърне в един от най-популярните фитнес влогъри и инфлуенсъри у нас. Едва на 16 години влиза в залата, а днес 20-годишната бургазлийка има над 162 хиляди последователи в социалните мрежи и милиони гледания в своя женски фитнес канал, където споделя тренировки и здравословни рецепти.

За всички, които в момента водят по-затворен и застоял начин на живот, принудени от пандемичната обстановка, Ива има и тренировки за вкъщи, разбира се. Всеки може да прави дистанционно заедно с нея бързи 5 и 7-минутни упражнения за корем, 10-минутни за дупе или 15-минутни за цяло тяло и без нужда от екипировка. В интервю за Ladyzone.bg тя дава още полезни съвети за грижата за тялото и духа.

Снимка: Личен архив

Какво да направят всички вкъщи, така че да не губят тонус?
Например да си навият аларма на телефона на всеки час. Когато се включи, да станат и да се раздвижат за 2-3 или 5 минути, колкото могат да отделят. Нека направят няколко крачки, да направят няколко клека на стола, да раздвижат горната си част. Така ще имат поне 20-30 минути допълнителна активност, която ще им помогне да изгорят повече калории и да се чувстват по-добре. Относно храненето – добра идея е да си приготвят храненето за целия ден от предната вечер. Така ще има много по-голям шанс да се хранят правилно през деня. Ако правят междинни хранения, то може да заменят ядките с някой плод. 

Кое е най-ефикасното упражнение за цяло тяло за дамите? И коя храна трябва да избягват упорито?
Няма само едно най-ефикасно упражнение за цялото тяло. Трябва да се правят различни, за да се натовари качествено всеки един мускул от тялото. За долната част на тялото съветвам да се правят упражнения като глутеус мост (glute bridge), хип тръст, клекове, напади и абдуктор машината и нейните производни. За горната част на тялото гледайте да има баланс между бутащите и дърпащите упражнения, които правите и като цяло да не ви е страх да тренирате горната част. Изграждайки мускулна маса в цялото тяло, ще изглеждате чудесно!
Относно храната - няма такава, която задължително трябва да се избягва, за да се свалят килограми. Може да приемаме всичко, стига да се храним в калориен дефицит, ако ще сваляме килограми (калориен дефицит - да приемаме по-малко калории от тези, които са ни необходими, за да поддържаме тегло).
Разбира се, за да поддържаме този калориен дефицит е добре да избягваме или по-скоро да ограничим приема на високо калоричните храни и силно преработените храни като сладките изделия, чипсовете, майонезата и други. Желателно е да избягвате пърженото. Здравословни храни, с които е добре да се внимава, са зехтинът и ядките, защото са много калорични, а не ни засищат особено. Малко хора знаят, че в ядките има повече калории отколкото в шоколада, a зехтинът има почти 900 калории на 100 грама.

Снимка: Личен архив

Хората с излишни килограми как могат по-бързо да се разделят с тях?
Търсенето на бързи решения обикновено води до краткотрайни резултати. По-скоро аз бих задала въпроса: "Как мога да сваля килограми по здравословен и ефективен начин, който ще ми помогне да задържа резултатите си в дългосрочен план?"
Отговорът е: Като приемем, че за да успеем, трябва да се въоръжим с търпение, защото добрите резултати изискват време. Трябва да се стремим към изграждането на здравословни навици. Започнете с малки стъпки и не се отказвайте. Не се опитвайте да бъдете перфектни, а гледайте винаги голямата картина. Не е важно да сме перфектни във всеки един момент, това е невъзможно. По-важно е да се справяме добре и да се придържаме към плана си през по-голямата част от времето и ще имаме много добри резултати.

Може да започнете да се храните повече с цели, непреработени храни (повечето "здравословни храни") и да ограничите така наречените "мръсни хранения". Да се опитвате да спазвате правилото 80/20 - 80% от храните, които приемате, да са от здравословни източници, а другите 20% може да оставите за други храни, които обичате да похапвате. Друго важно нещо е да започнете да пиете повече вода и да обърнете внимание на съня си. Качественият сън е изключително важен, когато се опитваме да изчистим подкожните мазнини. И не на последно място, да започнете да извършвате някаква допълнителна физическа активност, която обичате, защото само по този начин ще можете да бъдете постоянни, а това е най-важното.

Как да запази човек не само тялото си здраво, но и духа си бодър през времето на ограничения и страхове?
С мисленето, че и това ще премине и най-доброто тепърва предстои. Всеки ден започвам деня си с четене на Библията и молитва, няма значение дали е ден през пандемията или не. По този начин живея, обичайки Бог, поставяйки Го на първо място и винаги благодарна за всичко, което извършва в живота ми. С такъв начин на живот няма начин да изпитваш страх.

Снимка: Личен архив

Към какъв режим се придържаш ти самата?
Начинът, по който се храня от самото начало на започването на тренировките ми във фитнес, е по метода на гъвкавата диета. Гъвкавата диета представлява броене на калории и макронутриенти за постигане на дадена цел. Макронутриенти, това са протеина, възглехидратите и мазнините. Използвам приложението MyFitnessPal, с което ги изчислявам, с него се работи много лесно. Имам плейлиста в канала ми, която се казва: "Основи на храненето" и се състои от 3 видеа, в които обяснявам какво са калории, какво са макронутриенти, как да ги смятаме, как да си зададем макронутриентите спрямо калорийния прием и дори как да работим с това приложение. Гъвкавата диета ни позволява да ядем каквато храна си поискаме, стига тази храна да ни влиза в калориите и макронутриентите за деня. Старая се 80-90% от храната, която приемам, да бъде чиста и непреработена, а останалите 10-20% запълвам с нещо по-вредно, ако, разбира се, ми се хапва нещо подобно. Най-добрата диета е тази, към която можем да се придържаме цял живот, а не за определени дни или месеци.

Как и кога започна с фитнеса?
През по-голямата част от съзнателния ми живот съм се занимавала със спорт. Тренирах 4-5 години лека атлетика и още толкова модерен балет. С тренировките във фитнеса започнах през 2017 година, когато бях на 16. Брат ми беше човекът, който ме вкара в залата. Благодарна съм му, че винаги, когато исках да се откажа, той ме връщаше обратно. Заедно с тренировките и информацията, която научавах, исках да я споделям с хората в България. По онова време нямаше младо момиче, което да качва видеа в YouTube на тема фитнес и хранене. Тогава създадох канала Iva Drumeva.

С брат ми качвахме информативните видеа, които много се харесаха, като постепенно започнах да качвам и влогове, както и да бъда по-активна в „Инстаграм“ профила си. Започваха да ме следват все повече хора. Никога не съм си мислила, че след около 3 години ще имам толкова голяма аудитория, защото всичко започна като хоби и желание за предоставяне на безплатна и качествена информация за хората. Безкрайно щастлива и благодарна съм за всеки един човек, който ме следва!

Снимка: Личен архив

Каква е твоята ежедневна мотивация?
Отдавна спрях да разчитам на мотивацията. Тя много често идва и след това си отива. По-скоро разчитам на навиците, които съм изградила и са ме довели и продължават да ме водят към дългосрочни резултати. Дори когато имам дни, в които не ми се тренира, не чакам да ми дойде мотивацията, за да го направя, а отивам заради изградения навик и няма нещо, което да ме откаже. С всички останали неща, с които се занимавам, е по този начин.

Тренировките и влогърството ли те срещнаха с твоя годеник Радостин Кузманов, с когото споделяте страстта към фитнеса?
Да. Преди да започна да снимам видеа, брат ми ми беше показал канала на Радостин и бях започнала да го гледам. Беше един от първите в България в този бранш и буквално следях най-много него. Гледах всяко видео, което качва. След като качих първото си видео, което беше тренировка за корем в домашни условия, той го забеляза и ми писа на лично съобщение във „Фейсбук“. Сподели ми, че е много добро и ме насърчи да продължавам да качвам, защото имам потенциал да се развия в тази сфера. Това беше изключително ценно за мен и не можех да повярвам, че е отделил от времето си, за да ми го напише. Така се запознахме.

След няколко месеца отново ми писа с предложение за съвместна колаборация в неговия канал, като искаше да направя безплатна тренировъчна програма за жени. Това беше огромен тласък за мен, защото той ме представи на аудиторията си и по този начин много хора разбраха за мен. Тогава започнах да го харесвам, защото видях тази доброта и желание да помага и допринася в животите на хората. Тази негова отдаденост да влага сърцето си във всичко, което прави. През 2018 г. той се прибра от Дания и взе решение да остане да живее в България. Беше организирал и фен среща в София, за да се срещне с хората, които го следват, на която всъщност се видяхме на живо за пръв път. Малко след тази среща той дойде в Бургас, където живея, за да се видим отново. Тогава официално започна нашата връзка. Минаха почти две години и половина и вече сме сгодени, а любовта ни с всеки изминал ден става по-силна!

Снимка: Личен архив

Зареждате ли се един друг с енергия и хъс?
Да, абсолютно. Много по-различно е, когато двама души са заедно, най-добри приятели са, занимават се с едно и също нещо, имат една цел, една визия и вървят напред ръка за ръка. Когато единият от нас е долу, другият го изправя и продължаваме да вървим смело напред!

Снимка: Личен архив