6 януари, 1986, в руското градче на миньори Еманжелинск се ражда малката Ирина Валерьевна Шайхлисламова. Баща й Валерий е татар от Поволжието, който изкарва пари за семейството, работейки в мина за въглища. Майка й Олга е рускинята, с красиви светли очи, която учи децата в детската градина на музика. От нея Ирина наследява не само изкусителния поглед, но и любовта към пианото. Още преди да навърши 6 г., започва да се учи как виртуозно да използва черно-белите клавиши. По късно, в интервю за саписание Il Corriere della Sera, споделя, че като дете е обожавала да пише и да свири на пиано, затова си е мечтаела да бъде „учителка или пианистка”. Още една фигура в живота на Ирина оказва влияние на характера й, като я учи най-вече на това да бъде трудолюбива. Това е баба й - съветска разузнавачка през Втората световна война и носителка на много медали. Рождената фамилия на Ирина е Шайхлисламова, което означава „ученичка на исляма“.

Тя е на 14 години, когато баща й умира от бронхопневмония. Оставя трите с майка й и сестра й Татяна без средства. Трудни години, в които съучениците й се подиграват за бедното облекло, с което ходи. Страняла от познатите си, била затворена и не излизала. На 17 години завършва училището в малкото градче и заминава за Челябинск, за да учи в Колеж по икономика.

 

 

Красотата й открива агент за модели на агенция „Светлана“, който я кани да участва в конкурса „Мис Челябинск 2004“. Тя печели този конкурса. Но печели и още повече. В журито е Гия Джикидзе – откривател на модели, която дава стар на модели като Наталия Водянова.

През 2007 г. Ирина става лице на бранда за бельо Intimissimi, което й дава световна известност. Четири години поред тя позира за годишното издание за бански на списание Sports Illustrated. През май 2009 подписва договор с модна агенция IMG.През 2011 г. става първата рускиня, която се появява на корицата му.

Снимка: Getty Images

 

След известно време решава, че да бъде модел не е нейното призвание и се записва да учи маркетинг. Бързо обаче й става скучно и решава, че това ще е просто резервен вариант.

Снимка: Getty Images

През 2010 започва връзка с Кристиано Роналдо, която продължава 5 години. Запознават се на снимки на колекция на бельо на Армани. Често се появяват на различни модни или спортни събития, но връзката им бълбука от странности. Докато са заедно, на футболиста му се ражда син, за когото се твърди, че е от сурогатна майка. И ако това не е проблем за Ирина и връзката й, то оказва се, че... свекървата е. Твърди се, че именно майката на Роналдо е причина двамата да се разделят. Тя не могла да прости на Ирина, че не я поканили с тях на семейна почивка в Дубай. Ирина пък не отишла на рождения й ден. Играта на котка и мишка продължава и между Ирина, и Роналдо до категоричния край. 

Снимка: Getty ImagesДва месеца след раздялата им, се появяват първите слухове за връзката й с актьора Брадли Купър. Двамата дълго време твърдят, че са само приятели. Но от това „приятелство“ с 11 години по-възрастния актьор се появява дъщеричката им – Леа де Сен. Двамата решават да се разделят 2 години след раждането. Отлагат момента, за да не засенчат новината за режисьорския дебют на Брадли Купър във филма „Роди се звезда“. Много фенове обаче подозират, че раздялата им е предизвикана именно заради филма, в който Брадли Купър си партнира с певицата Лейди Гага. Филмът постигна огромен успех и според някои химията между Купър и Лейди Гага е била съвсем реална, а не просто актьорска игра.

 

Снимка: Getty Images

Малко известни факти за Ирина Шейк

Ирина има куче, което се казва Цезар. Той е лабрадор и е едно от кучетата, изпълняващи ролята на Марли във филма „Марли и Аз.“

Шейк твърди, че не е просто модел, който само си седи и изглежда перфектно. Както и че има дни, в които кожата й е ужасна, косата също. 

Шейк е твърда в убеждението си, че никога не би се снимала гола за Плейбой, независимо колко пари ще й предложат. „Да, аз съм модел на бельо, но имам класа. Playboy ми предложиха доста пари, но им казах, че няма начин да се получи.“

Снимка: Getty Images

Тренира много, но твърди, че никога не е спазвала диета. За да поддържа фигурата си, тренира по 5 пъти седмично. Следва максимата, че когато е щастлива и здрава отвътре, това си личи и отвън.

Любимите й филми са Match Point (2005) и The Game (1997).

Снимка: Getty Images