Българската група с финландско участие създава уникалното звучене на инди-рок група с нотки, напомнящи на 80-те години. Песните им се въртят по Би Би Си Радио, а никой от феновете им не може да познае, че всъщност Hayes and Y са българска група, която проби на сцената в Англия.

Hayes & Y са Благослав Анастасов (вокали, китара), Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас) и Денис Холбек (барабани). Те са една от най-прогресиращите и идейни български групи, на терена на алтернативното. Не се ограничават в стила си и всеки един от тях е допринесъл по нещо за това, което днес пълни сцените на Манчестър и България.

„Всеки израства с някаква музикална култура и в началото ако сме били малко по-рок и китарено ориентирани, сега преоткриваме звученето на 80-те и много ни харесва. Затова и в такава посока тръгнахме”, споделя Ивайло Делев.

Always so simple, always so cold” е първата песен, с която пробиват в Би Би Си. Оттогава по британското радио звучат всички техни песни.

”Още когато започвахме в групата, винаги сме имали сериозни цели и винаги сме вървели много устремено към тях. Всяко ново нещо, което ни се случва, го оценяваме. Много сме щастливи от това къде в момента се намира групата и гледаме напред”, каза от своя страна Радослав Лозански.

Поемат риска и решават да заминат за един от градовете с най-големи музикални традиции - Манчестър. Там, сред жестока конкуренция, искат да правят музиката, която ги вдъхновява.

В момента в Англия правят концерти, когато решат, че си заслужава. В България свирят винаги, когато се върнат от Острова.

„Не искаме да се натрапваме прекалено много, не искаме на хората да им писне от нас, защото това си е абсолютно реално нещо, което се случва на по-малка сцена като българската. Така че човек трябва да ги мисли тези неща и да ги подбира, а не да свири при всяка възможност”, обяснява вокалът Благослав Анастасов.

А дали някога ще омръзнат на публиката? През летния сезон Hayes продадоха всички билети за концертите по морето и вече има голям интерес към зимните им участия в България. 

Споделят, че за тях всеки концерт тук е невероятно изживяване. Казват, че участията в Англия са различни от тези у нас, но винаги дават най-доброто от себе си.

Казват, че е трудно да пробиеш извън България, но тяхната формула за успех поставя творчеството им сред Топ 50 в класациите във Великобритания.

Помага им публиката - пишат им много мили неща, а най-големият стимул е, че слушат музиката им.

Последната им песен All Pressure/No Pleasure разказва за трудностите, през които светът преминава през 2020 година, а клипът е сниман в дома на вокалиста Благо в разгара на глобалната пандемия.

„В момента живеем в такова време, което е интересно със сигурност и не липсват неща, от които можеш да почерпиш вдъхновение. Виждаме, че и световните артисти черпят вдъхновение от това”, коментира Благо.

След като покориха Би Би Си радио, сега амбицията им е да участват на големите фестивали на Острова.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg>>>