Ако сте гледали комедийния сериал “Да отгледаш Хоуп” когато го даваха по bTV Comedy, със сигурност си спомняте възрастната Барбара Джун, която страдаше от деменция и правеше какви ли не побъркани неща. Може би ще се изненадате, че актрисата Клорис Лийчман, която изпълняваше ролята, всъщност е голяма американска телевизионна звезда. Днес тя навършва 94 години.

Актрисата с най-много награди "Еми”

Снимка: Getty Images

Както знаете, наградите “Еми” са най-важните телевизионни награди в Америка, а Клорис Лийчман има цели 8 от тях. Тя дели първото място с актрисата Джулия Луис-Драйфус, но докато при втората 6 от 8-те награди са за една и съща роля (в сериала “Вице”), то Клорис Лийчман е наградена за много повече роли.

Първата си награда “Еми” тя получава през 1973 г. за филма “Чисто нов живот”, в който изпълнява главната роля. Последната пък е през 2006 г. за сериала “Малкълм”.

Клорис Лийчман има и редица други награди, сред които “Златен глобус” за филма “Филис” от 1975 г., както и най-голямата кино награда “Оскар” за поддържаща роля във филма “Последната прожекция” от 1971 г.

Клорис Лийчман заедно с Джийн Хекман и Ракел Уелч през 1972 г.
Снимка: Getty Images

Повече от 70 години на екран

Макар никога да не е имала претенции да е кинолегенда и винаги да е предпочитала ролите в комедийни филми и сериали, които най-добре отразяват щурата ѝ същност, Клорис е актриса, която няколко поколения зрители познават.

Снимка: Getty Images

По-младите вероятно ще се сетят за ролята ѝ в “Малкълм”, където играе неприятната майка на Луис. Ще ви припомним тази част от сериала, в която семейството вика чернокожите си приятели, за да накарат вечно пушещата баба, която освен това е и расист, да си тръгне:

Актьорската ѝ кариера обаче започва още в края на 40-те години, когато Клорис е само на 21. Преди това Клорис е една от кандидатките за титлата “Мис Америка” през 1946 г.

Тя играе в множество епизодични и главни роли в редица хитови сериали в САЩ, които обаче (с няколко изключения, като например “Зоната на здрача”) са непознати за българската публика. Играе и в доста комедийни филми, включително в няколко на комедийния гений Мел Брукс (двамата работят заедно по “История на света: Част 1”).

Кадър от филма :последната прожекция"от 1971 г.
Снимка: imdb.com

Може би най-известната ѝ роля е във филма “Последната прожекция”, в който участва по-малко от 10 минути. Ролята е много отговорна, защото режисьорът Петър Богданович е държал сцената да бъде заснета от първия път и без никакви репетиции. След кат Клорис Лийчман изпълнява ролята си пред камерата, моли режисьора за втори опит, тъй като смята,че може да стане и по-добре, но той отказва с думите: “Не може да е по-добре - току-що спечели “Оскар”.” И наистина, на церемонията в началото на следващата година Клорис получава ценната статуетка и се превръща в актрисата, която грабва трофея с най-малко екранно време.

Клорис Лийчман - неуморна до последно

Макар да е на възраст, на която повечето хора биха си взели почивка, Клорис явно не чувства такава нужда. Миналата година тя беше сред редовните персонажи в новите епизоди на сериала “Луд съм по теб”. А тази година трябваше да я гледаме в няколко нови роли във филми, които са на етап постпродукция, но вероятно ще бъдат отложени заради коронавируса.

Снимка: Getty Images

Почитателите на Клорис обаче отдавна знаят, че тя е пълна с енергия като много по-млад жена. През 2008 г., на 82-годишна възраст, актрисата стана най-възрастната участничка в предаването “Dancing with the stars” (точно по това време започва и българската версия на предаването, излъчвана по bTV под името “Dancing stars”).

Снимка: Getty Images

Клорис Лийчман е доказателство, че възрастта може да влияе само на тялото, но не и на духа. Макар да е на 94 години, тя остава почти толкова жизнена и пълна с енергия като на 21. Снимките, които може да разгледате в галерията, доказват това.