„Анатомията на Грей“ е един от най-успешните медицински сериали, а и един от най-продължителните. Култовият „Спешно отделение“ оцеля цели 15 сезона, но „Анатомията на Грей“ ще започне 17-ия си сезон тази година. И през цялото това време актрисата в главната роля не е напуснала сериала, което е крайно необичайно.

Част от екипа на "Анатомията на Грей"
Снимка: Getty Images

50-годишната Елън Помпео е в ролята на доктор Меридит Грей вече над десетилетие и половина. През това време тя посрещна и изпрати много свои колеги в екранната болница. Рядко телевизионен актьор избира да остане толкова дълго в сериала, който го е направи известен и тогава телевизията трябва да вземе решение дали да продължи без него, дали да прекратят или да започнат нов сериал с останалите герои. В „Анатомията на Грей“ няма да им се налага да правят такъв избор, защото Елън Помпео няма намерение скоро да напуска.

Снимка: Getty Images

Първоначално Елън подписва договор за 6 години. Когато той изтича, „Анатомията на Грей“ вече се е превърнал в хит, а Елън Помпео е международна звезда. Тогава тя трябва да направи избор – дали да продължи със същата роля или да опита да намери нещо по-различно и да се развива като актьор. Така Елън взема решението, което предопределя бъдещето ѝ:

Взех решение да правя пари, а не да преследвам други роли. Никога не съм обичала да преследвам нещо, а актьорството, поне за мен, беше преди всичко преследване на роли. Трябва да преследваш роли, да се молиш за роли, да убеждаваш хората…“

Елън Помпео

Актрисата избира да остане в сериала и след изтичането на първоначалния си договор. За това е възнаградена със щедра сума. Това ѝ дава сигурност и ѝ позволява да се радва на наистина важните неща в живота:

Снимка: Getty Images

За мен личният ми живот е много по-важен от кариерата. Детството ми не беше особено щастливо, така че идеята да имам толкова страхотен съпруг и красиви деца беше нещото, което запълни празнотата в живота ми.

Елън Помпео

През годините много от останали персонажи от сериала напускат, доста от тях особено драматично – това е един от сериалите, в които най-много главни персонажи умират. Част от останалите звезди си тръгват, за да търсят реализация в киното или различни роли. Някои успяват, като например Сандра О, което в момента участва в много успешния „Убивайки Ийв“.

За Елън, която започва кариерата си сравнително късно, това никога не е било привлекателна опция.

Включих се в играта късно. Започнах да участвам в „Анатомията на Грей“ когато бях на 33 и започнах да имам деца на 40. Ако бях започнала участието си в Шоуто когато бях по-млада, да речем на 25, щях да напусна след изтичането на 6-годишния период на договора ми. Но възрастта ми беше важен фактор за решението ми.

Елън Помпео

Разбира се, за толкова много години, актрисата е обмисляла да напусне. Тя е споделяла в интервюта, че е имало случай на снимачната площадка, които са били много неприятни, ставала е свидетел на дискриминация и е страдала заради токсична работна среда. Въпреки това е останала:

Снимка: Getty Images

Когато имаш деца, не мислиш вече за себе си. Трябва да изкарваш пари за семейството си. А на 40 години къде ще ми дават толкова много пари? Трябва да се грижа за децата си.

Елън Помпео

А парите, които актрисата получава, никак не са за пренебрегване. От 2017 г. тя печели по 20 милиона годишно, което я прави най-високоплатената телевизионна звезда.

Елън Помпео е омъжена за музикалния продуцент Крис Айвъри от 2007 г. и заедно те имат 3 деца. Междувременно сериалът „Анатомията на Грей“ продължава да е изключителен хит и да привлича все нови и нови фенове. Успехът му позволи да бъдат направени две допълнителни истории със същите герои – „Частна практика“ и „Станция 19“, като на втория Елън Помпео е продуцент.

Елън Помпео заедно със съпруга си Крис Айвъри и едно от децата си
Снимка: Getty Images

Тя е готова да продължи кариерата си в телевизията именно зад камерата и признава, че трудностите, пред които се изправя като продуцент, не са много по-различни от тези като актриса, но сега, когато е финансово осигурена, го няма притеснението и чувството за неотложност.