Гледаме Еди Редмейн на големия екран от около 16 години, но популярността на младия актьор и носител на „Оскар“ става все по-голяма. Днес звездата от „Теория на всичко“ и „Фантастични животни“ става на 40 години, затова ще погледнем назад към сравнително кратката му, но изпълнена с успехи кариера.

Снимка: Getty Images

Преди да се насочи към киното, Редмейн става модел и участва във фотосесии с друг популярен модел, който жъне успехи в киното - Кара Делевин.

Снимка: Getty Images

По това време Еди Редмейн вече има няколко роли във филми и сериали, но нищо особено голямо.

Снимка: Getty Images

През 2012 г. обаче излиза филм, който успява да привлече погледа на Холивуд. Еди Редмейн приема ролята на Мариус Понмерси в екранизацията на хитовия мюзикъл „Клетниците“.

Филмът не се представя толкова добре, колкото би се искало на почитателите на мюзикъла, но Еди Редмейн получава по-добри отзиви от звездите Хю Джакман и Ръсел Кроу.

През 2014 г. излиза филмът „Теория на всичко“, в който Еди Редмейн играе ролята на гениалния астрофизик Стивън Хокинг.

За невероятното си изпълнение, показващо усложняващото се състояние на покойния вече физик, Еди Редмейн получи награда „Оскар“, заедно с БАФТА и „Златен глобус“ и беше признат за един от най-талантливите актьори на света.

Снимка: Getty Images

2015 г. се оказа много добра, но и много лоша за актьора. Той участва в кинопровала „Пътят на Юпитер“, но и в драмата „Момичето от Дания“, която му донесе втората номинация за „Оскар“.

6 години след успеха на филма, актьорът призна, че съжалява, че е приел ролята. В „Момичето от Дания“ той играе ролята на транссексуалната Лили Елбе – един от първите хора, които преминават през операция за смяна на пола. Въпреки че по това време актьорът получи похвали, през следващите години беше критикуван, защото е приел роля, която може да бъде дадена на истински транссексуален човек.

"Изиграх ролята с най-добрите си намерения, но днес мисля, че не бях прав“, обясни той. „Разбирам критиките, защото е време за промяна и трябва да има повече роли за транс хората.“

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който кариерата му е белязана от скандал с транс общността. През 2016 г. Редмей се появи в главната роля в предисторията на „Хари Потър“. Няколко години след това обаче, авторката на популярните книги и на сценариите на филма влезе в конфликт с транс активистите, след като зае позицията, че жените трябва да имат права, основани на биологичния им пол (и по тази причина недостъпни за транс жени, родени в мъжки тела).

Снимка: Getty Images

Еди Редмейн беше един от актьорите, заедно със звездите от „Хари Потър“, които побързаха да заявят увереността си, че транс жените също са жени и трябва да имат същите права като биологичните жени.

През април предстои третата част от поредицата „Фантастични животни“, в която Еди Редмейн отново ще изпълни ролята на магизоолога Нют Скамандър. Бъдещето на поредицата (от която са планирани още два филма) е неясно, защото Роулинг отказва да си вземе думите назад и вече няколко пъти потвърждава мнението си, както и заради уволнението на актьора Джони Деп, който изпълняваше една от главните роли.