Трудно ни е да повярваме (поне за тези от нас, които през 90-те гледаха „Маската“), но е факт – Джим Кери навърши 60 години. Легендарният комедиен актьор, когото познаваме от хитове като „Шоуто на Труман“ и „От глупав по-глупав“ празнува значителен юбилей, но продължава да бъде любимец на зрители от всички поколения.

Джим Кери е роден на 17 януари 1962 г. в Нюмаркет, Канада. Той има по-големи брат и две сестри.

Снимка: Getty Images

Канадският актьор винаги е мечтаел да бъде комедиант, след като на 8 открива, че лицето му сякаш е направено от гума и може да имитира почти всеки. Тежкото му детство обаче го принуждава да напусне училище и да се хване на работа едва на 16-годишна възраст.

Първите му опити в комедията са катастрофални. Джим Кери се пробва като стенд ъп комик в Торонто, но публиката го освирква. Въпреки това той не се отказва и продължава редовно да излиза на сцената, а шегите му ставали все по-смешни.

Снимка: Getty Images

Следват малки роли в американски телевизионни продукции, които не му носят нито слава, нито пари, но пък са добра тренировка.

Съдбата на актьора се преобръща само за 12 месеца. Почти едновременно той получава главни роли в три комедии, които и до днес са класика в жанра и правят Кери световноизвестен. Това са „Ейс Вентура“, „Маската“ и „От глупав по-глупав“ – и трите излезли през 1994 г.

Снимка: Getty Images

От този момент кариерата на Джим Кери стремително тръгна нагоре и той се превръща в един от любимите актьори на зрителите. Днес богатството му се изчислява на около 180 млн. долара.

В последните години Джим Кери доста промени имиджа си на екрана, с участието си в продукции като драмата „Смях през сълзи“, но това не може да помрачи славата му на един от боговете на комедията.

Снимка: Getty Images

На следващата страница ще ви припомним някои от най-великите роли на Джим Кери >>>

Брус Нолан във „Всемогъщият Брус“

В комедията от 2003 г. Джим Кери играе несретник, който получава уникална възможност – да заеме мястото на Бог за известно време. Макар филмът да има значителни недостатъци, Джим Кери прави перфектна роля.

 

Ейс Вентура в „Ейс Вентура: Зоодетектив“

Това е филм, който няма да се хареса на всички. Вероятно дори няма да се хареса на повечето зрители. Но почитателите на Джим Кери ще намерят неподражаемия му стил в най-чиста форма именно в този филм, който всъщност е един от първите му.

 

Лойд Кристмас в „От глупав по-глупав“

Единственото по-смешно от глупак са двама глупаци. И когато единият от тези глупаци е Джим Кери, веселбата е гарантирана. Филмът е абсолютна класика в жанра на… „идиотските комедии“, а през 2014 г. Джим Кери и Джеф Даниълс влязоха отново в ролите си, което беше чудесно, макар и да не успяха да постигнат успеха на оригинала.

 

Граф Олаф в „Лемъни Сникет: Поредица от злополучия“

Популярната поредица детски книжки имаше доста трудна съдба по отношение на екранизациите, като съвсем доскоро никой не беше успял да екранизира цялата поредица. Един от най-добрите опити беше този от 2004 г., където Кери играе ролята на злия граф Олаф. Въпреки уникалното му изпълнение, филмът се оказа провал. Поредицата беше превърната в сериал едва преди няколко години, а Джим Кери беше заменен от Нийл Патрик Харис.

 

Станли Ипкис в „Маската“

Въпреки че „Маската“ излиза през 1994 г., заедно с „Ейс Вентура“ и „От глупав по-глупав“, именно това е филмът, който спомага най-много за успеха на Джим Кери. От трите филма този е най-сдържан, защото е предназначен за по-млада публика, но въпреки това няма нищо сдържано в персонажа на Джим Кери, когато си сложи прокълната маска.

 

Флечър Рийд в „Лъжльото“

Малко момченце, син на адвокат, си пожелава баща му да спре да лъже и желанието му се сбъдва – бащата губи способността си да изрича неверни неща. Не звучи като нещо много специално, но е един от най-забавните филми, правени някога и то единствено заради невероятния Джим Кери.

 

Труман Бърбанк в „Шоуто на Труман“

Този филм изглежда малко не на място сред останалите в списъка, но няма как да го прескочим. Това е ролята, с която Джим Кери ще бъде запомнен. Във филма той играе ролята на млад мъж, който не подозира, че всичко в живота му е част от телевизионна програма, гледана по целия свят. Ако имате време само за един филм на Джим Кери, който да изгледате, за да се запознаете с таланта му, то това е „Шоуто на Труман“.