Нараства ли броят на семействата, търсещи помощта на ин витро специалистите, за новите технологии и за благородната мисия на една кампания, създадена в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми – отговорите на тези въпроси и на още други, специално за LadyZone.bg, даде д-р Николай Попов – специалист по Акушерство и гинекология, ендоскопска хирургия, стерилитет и Ръководител на "Вита Ин Витро Център" – една от десетте клиники у нас, участващи в кампанията "Любовта е действие"...

Още за Кампанията, чийто краен срок за участие в нея тази година, е днес, 10 декември, вижте в прикачения файл по-долу >>

Как и защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
В момента, в който ни предложиха да участваме в миналогодишното издание на кампанията, веднага се съгласихме. Смятам, че участието ни е съвсем естествено и логично. Подобни кампании трябва да се подкрепят и развиват, но това няма как да се случи без ние и колегите от другите ин витро центрове да съдействаме.

Голям ли е интересът към кампанията? Имате ли наблюдения над броя желаещи да участват в нея?
Още миналата година ни направи много силно впечатление фактът, че интересът към кампанията беше много по-голям от очакваното. Тази година интересът е тройно по-голям. Мисля, че желаещите да участват са равномерно разпределени между отделните центрове, а и нашите наблюдения са, че двойките много правилно се ориентират към определени центрове в зависимост от индивидуалните им нужди и съответно това, което предлага всеки център като част от кампанията.

Нараства ли броят на семействата, търсещи Вашата подкрепа?
Двойките с репродуктивни проблеми в България са около 200 000. За съжаление техният брой нараства с всяка изминала година. В този смисъл има известно повишаване на посещаемостта в нашия център, но то в никакъв случай не е драстично.

Как преминава денят на един специалист като Вас, работещ в ин витро център?
Денят ми минава доста динамично. Обикновено половината ден минава в прегледи и консултации, а другата половина – в оперативна дейност. Тъй като "Вита Ин Витро Център" е част от МБАЛ "Вита", голяма част от нашата работа е пряко свързана с работата на колегите от болницата. Ежедневието ни е натоварено, но пък се радваме, че можем да предложим на нашите пациенти комплексно лечение.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
Технологиите са неразделна част от нашата работа. Безспорно ключов фактор за успешния изход на която и да било манипулация е опитът на специалиста, но не можем да отречем предимствата от развитието на медицината и в частност на асистираните репродуктивни техники. Нещо повече, всеки уважаващ себе си специалист се стреми да бъде винаги в крак с последните технологии, за да е сигурен, че ще помогне на пациента, който му е гласувал доверие, по възможно най-добрия начин.