Според съплеменник докторът е най-малко подходящ в Сървайвър, но най-подходящ за Клиниката по неврохирургия. Наричат го още "тревопасен динозавър, който не пречи на никого”. Емо там е изпитвал мизерия, опастности, но постига осъзнатостта: "Аз не мога да не бъда себе си. Аз трябва да съм обективен. Не се чувствам предаден от никого”.  

Вижте подбрани моменти от участието на Емо - д-р Найденов, който определя Survivor като "Игра за герои”. Казва, че се е чувствал на върха в шоуто всяка сутрин, когато се събуждал от прибоя на вълните. "След като преживях първата нощ това беше личният ми триумф”. Там разбира в пълнота: "Какво съм аз?", което го е направило по-осъзнат човек.

 Какво отвежда един неврохирург в "Survivor" 

Каузата, че ако спечели, ще дари парите за изграждане на център за лечение на деца със злокачествени тумори на мозъка, за който не достигат 500000 лв. Годишно с тази диагноза в България се разболяват около 300 души. Когато чува, че се обявява кастинг за новия "Survivor” д-р Найденов научава още, че участник през 2000 г. е починал точно от тумор в мозъка. В това вижда знак да кандидатства.

Пациентка на д-р Емануил Найденов, оперирана от злокачествен тумор в мозъка, го нарича свой спасител. Нейната оценка за каузата, зад която застава неврохирургът, вижте във видеозаписа, публикуван в началото. "Реших да направя каквото зависи от мен, а пък да става каквото ще”, това са думите на д-р Найденов за поетото предизвикателство.