Американският актьор Тони Шалуб е един от най-обичаните актьори, добре познат и у нас. Роден на 9 октомври 1953 г. в Грийн Бей, Уисконсин, САЩ в семейството на ливански емигрант. Кариерата му на актьор започва още в началното училище, където сестра му го кани да бъде статист в пиесата "Кралят и аз". Завършва магистратура по театрално изкуство в Йейл. Първата му изява на голяма сцена е в пиесата "Странната двойка" на Бродуей през 1985 г. През 1992 вече е номиниран за награда "Тони" за участието му в "Разговор с баща ми".

За ролята в телевизионния сериал "Монк", като невротичния и капризен частен детектив - Ейдриън Монк (Тони Шалуб), който страда от редица фобии, печели три награди Еми и един Златен глобус. Телевизионните му роли включват и тази на Антонио Скарпачи в "Криле". Участва и във филми като "Деца шпиони", "Мъже в черно", "Мъже в черно 2", "Галактическа мисия", "Гатака", "Колите", "Колите 2", както и във филма "На ринга" заедно с Мег Райън. Най-голямата му роля е във филма "Мъжът, който не беше там".

Театралните превъплъщения на Шалуб включват "Хрониките на Хайди", "Странната двойка" и адаптации на "Хенри IV, част 1" и "Ричард III", в постановки на сцени в Ню Йорк.

Тони Шалуб среща съпругата си Брук Адамс, докато двамата си партнират в "Хрониките на Хайди" на Бродуей. Двамата се женят през 1992 г. и имат две осиновени дъщери Джоси и Софи.