Деймън Уейънс влиза в емблематичната роля на Роджър Мъртоу в сериала „Смъртоносно оръжие”, доказвайки, че не е „твърде стар за това“...

От десетилетия името на Дани Глоувър се свързва най-вече с култовата му реплика I'm too old for this sh*t (Твърде стар съм за тези гадости") от кинокласиката „Смъртоносно оръжие". Сега, за първи път, друг актьор поема ролята на легендарния Мъртоу – в едноименния телевизионен сериал, който се излъчва по bTV Action.

Е, да, Деймън Уейънс не казва sh*t в ефир, но се стреми да направи образа на героя си още по-запомнящ се.

Какво те накара да приемеш толкова бързо ролята в „Смъртоносно оръжие"?

Сценарият – страхотен е.

Фен ли си на филма?

Да. Химията между героите е невероятна, действието – забавно. Особено в първия филм – едновременно мрачен и смешен.

Да, ролята ти не е на типичния мъжкар. Всъщност, и двамата с Ригс сте забавни...

Да, не мога да избягам от смешното. Същевременно обаче е забавно да не се налага да бъдеш забавен, ако ме разбираш – да си в състояние да изиграеш и по-драматична роля.

Говори ли с Дани Глоувър?

Не, страх ме е от него. Бягам от Дани Глоувър!

Какво ти харесва в образа на Мъртоу?

Мисля, че той е просто човек, който има нужда от вълнение в живота си. Напомня ми на онази сцена в „Малките разбойници", в която Дики нарани врата си и го заведоха на онова щуро пътешествие с кола самоделка.

През декември претърпях мозъчна операция. Когато си преживял нещо подобно – мислел си „Хей, това може да е краят", но накрая всичко е завършило благополучно – започваш да се страхуваш много по-малко. Именно в такъв момент от живота си е Мъртоу, а Ригс му помага да изживява по някое приключение всеки ден. В крайна сметка, именно такъв трябва да е животът – с приключения всекидневно.

Как гледаш на ролята си – като на такава, която някой вече е изиграл, или просто като на поредното предизвикателство?

В случая се налага да гледам на нещата като на шекспирова пиеса. Когато някой е изиграл толкова емблематична роля, само ще навредя на героя, ако се опитам да пресъздам образа му едно към едно. Старая се да интерпретирам, не да копирам.

Често ли гледаш филмите от поредицата за вдъхновение?

Никога. Не ги гледам, защото не искам. В противен случай ще започна да играя не Мъртоу, а Дани Глоувър.

Знаковата реплика на Мърто „Твърде стар съм за тези гадости!" няма как да бъде излъчена в ефира. С какво е заменена?

Мисля, че в пилотния епизод Кийша Шарп (в ролята на Триш Мърто) казваше, но точно тази сцена не  стигна до ефир.

Ако ти дадат сценарий, в който в тоалетната ти има бомба, ще го изиграеш ли?

Сигурен съм, че и този момент ще дойде, но засега го няма. Едва ли в началото щях да съм готов за такова нещо...

Как се подготвяш за динамичните екшън сцени в сериала?

Дотук всичко това се пада на Ригс. Засега успявам да се измъкна от тези сцени, макар и да ми се налага да потичам, поскачам и пострелям малко, но все още не съм се мятал върху движещ се автомобил, примерно.

Ами сцената с въртящия се камион и стрелбата с картечница трудна ли беше?

Да, ще пробвам да направя същото, докато шофирам към дома си, хе-хе... Сериозно, беше забавно. Каскадьорите бяха невероятни. Всъщност ме сложиха на ролкови кънки и ме бутаха.

Използвал ли си оръжия и преди?

Да, във филма „Непробиваем".

Упражнява ли се?

Пострелях малко, а и имахме специалист на разположение, който ни обясняваше и показваше как да се държим в подобна ситуация, как да уталожим напрежението при конфликт и пр. Беше полезно.

Какво не знаем за Мъртоу?

Че има наистина красиви крака, ха-ха! Той е мъж под чехъл и баща, и мисля, че просто се нуждае от приятел.

Снимал си комедийни ситкоми и телевизионни скечове. По какво се различава работата там от снимането на едночасови епизоди?

Работата тук е тежка. Да снимаш ситкоми е лесно, приятно и не отнема от свободното ти време, докато при сериала нещата са натоварени. Всеки ден е предизвикателство, трябва да си зареден с неизчерпаема енергия... Понякога работим по 13-14 часа без прекъсване.

Как успяваш да издържиш?

С кокаин! Не, сериозно, засега просто изпитвам неистова нужда от сън, но след първите пет епизода ритъмът се възстановява.

Лесно ли се сработихте с Клейн Крауфорд?

Е, за това ни плащат. И да, с него се работи лесно. Страхотен човек е, а и като актьор се уча доста от него, тъй като аз самият не съм такъв.

Имаше ли репетиции и прослушванияи с други кандидати за ролята на Ригс?

Да, пробвахме 10-12 души, преди да се спрем на Клейн.

С какво Ви спечели той?

Ами, Клейн си е провинциално момче, ако ме разбираш – лесно мога да си го представя да се бори с алигатори, примерно... Обича да снима сцени в мръсотия и прахоляк, и се чувства като у дома си в подобна среда – нещо, което би било трудно, но същевременно и примамливо за едно градско момче. Отделно от това ми е забавно да слушам разказите му за живота на село.

Кога разбра, че си забавен?

Когато ме изхвърлиха от третата поред гимназия. Три гимназии! Бях не забавен, а направо смешен... Поне така си мислех. Имах мнение по всички въпроси в училище и го изразявах гласно, затова и ме наказваха.

С кои роли в кариерата си се гордееш най-много?

С тази на дядо. Най-успешната ми „продукция" са децата ми.

Някое от децата ти, освен Деймън Младши, върви ли по твоите стъпки?

Всичките ми деца са възпитавани в духа на изкуството и са готови да се влеят в редиците на шоубизнеса. Просто някои все още леко ги е страх да го направят.

Това удовлетворява ли те?

О, да. Трябва те самите да го поискат. Всеки може да ти възложи роля, но не всеки може да ти даде кариера.