Родените през 90-те години със сигурност си спомнят певиците Бритни Спиърс и Нели Фуртадо. Двете млади жени изгряха на музикалната сцена в края на миналия и началото на този век и се превърнаха в истински феномен – с много изпълнения, хитове, видеоклипове и милиони почитатели. Любопитно е, че и двете са родени на днешната дата – Бритни навършва 39 години, а Нели Фуртадо става на 42. Освен общия си рожден ден, двете имат още едно общо нещо помежду си – начина, по който изчезнаха от музикалната сцена. Какво се случи с две от най-известните певици от началото на хилядолетието?

Първи стъпки на музикалната сцена – хип-хоп и „Дисни“

Нели Фуртадо е родена в Канада от португалски родители. Момичето започва да пише песни на 12 години и да ги изпълнява. На 17 записва и първата си песен с хип-хоп групата „Plains of Fascination“. Пет години по-късно пуска и първия си самостоятелен албум, който я превръща в музикална звезда. В този албум е и една от най-известните ѝ песни: „I'm Like A Bird“

Бритни Спиърс започва кариерата си съвсем млада. Още на 8 години тя става телевизионна звезда на „Дисни“, заедно с Кристина Агилера и Джъстин Тимбърлейк, които после също стават големи музикални звезди. През 1999 г. Бритни пуска дебютния си албум, който веднага оглавява всички класации. Част от него е песента „Baby One More Time“, която и до днес остава един от най-големите ѝ хитове.

Нервният срив – когато тежестта на славата е непосилна

През следващите години Бритни Спиърс става една от най-големите музикални звезди. Славата ѝ е толкова голяма, че младата жена няма дори миг спокойствие – папараци и фенове я следват навсякъде и всичко в живота ѝ става тема №1 в целия свят.

Бритни Спиърс
Снимка: Getty Images

През 2004 г. певицата се омъжва за Джейсън Алън Александър, но малко след това бракът е анулиран. Същата година Бритни сключва брак с рапъра Кевин Федерлайн. Те имат две деца, но през 2007 г. бракът им се разпада.

Под тежестта на раздялата и нестихващото медийно внимание, психиката на Бритни Спиърс се срива. За ужас на почитателите си певицата бръсне главата си и атакува група фотографи с чадър. В един от случаите Бритни се барикадира с по-малкия си син в банята в продължение на 3 часа, докато в крайна сметка не се налага да я изведат насила.

Бритни Спиърс
Снимка: Getty Images

Тези събития, подробно отразени в медиите, водят до това, че Бритни Спиърс попада в психиатрична клиника и губи попечителството над децата си. Съдът постановява, че младата жена не е в състояние да контролира огромното си богатство и баща ѝ е назначен като отговорник, който трябва да го съхранява. Тази мярка продължава да е в сила и до сега, въпреки че певицата е заявявала намерението да си върне контрола върху парите си.

Нели Фуртадо
Снимка: Getty Images

Историята на Нели Фуртадо не е толкова драматична, но също е свързана с психически срив. През 2006 г. певицата тръгва на турне. Заедно с нея е и малката ѝ дъщеря. И докато се мъчи да балансира между кариерата си и дъщеря си, Нели разбира, че животът ѝ не може да продължава така:

„На сцената получих нервен срив“, споделя тя в интервю през 2017 г. „Трябваше да съм певица и майка едновременно, което се оказа изтощаващо. Една вечер излязох на сцената и осъзнах колко съм стресирана. По време на първите две песни не можех да спра да плача. Реших да си взема почивка от музиката и да се прибера вкъщи. Тогава осъзнах, че искам да си стоя вкъщи и да имам семейство.“

Нели Фуртадо
Снимка: Getty Images

Къде са Бритни Спиърс и Нели Фортадо днес?

След като решава, че ще бъде преди всичко майка, а след това певица, Нели Фуртадо пуска още два албума – през 2009 и през 2012 г., след което изчезва от музикалната сцена за 5 години.

Нели Фуртадо
Снимка: Getty Images

През 2017 г, тя опитва да се завърне, но изглежда вече е твърде късно. Последният ѝ (засега) албум „The Ride“ изобщо не предизвиква интереса, който всички очакват и от тогава Нели не е правила нищо ново.

Бритни Спиърс
Снимка: Getty Images

За разлика от нея, Бритни Спиърс не смята да се отказва. Още в годината на нервния си срив Бритни пуска албума „Circus“, който отново я извежда начело на музикалните класации. След това певицата пуска още три албума – през 2011 г. 2013 г. и 2016 г.

През последните години е намалила публичните си появи, но не и тези в социалните мрежи. Бритни Спиърс е изключително активна и редовно споделя снимки и видеа, за радост на почитателите си.

Тя продължава да губи голямата борба за контрола над собственото си богатство, но не се отказва и не се предава. А почитателите ѝ продължават да стоят твърдо зад нея, интересуват се от здравето ѝ и са готови да излязат на протест, за да защитят правата ѝ.

Снимка: Getty Images

И Нели Фуртадо и Бритни Спиърс не са правили албум от години. За много хора музикалните им кариери вече а свършили, но никога не бива да сме твърде категорични. Нищо не пречи двете музикални суперзвезди да се качат на сцената отново и пак да превземат света на музиката, за най-голямо удоволствие на тълпите от почитатели, които все още имат.