Ако утре Бети Уайт почине, ще ни отнеме известно време да повярваме, защото вече няколко пъти информация за смъртта на актрисата бива съобщавана, а след това опровергавана. Последната такава фалшива новина плъзна в интернет миналата година. И въпреки че някои бързат да я изпратят в гроба, Бети Уайт не се дава толкова лесно и днес навършва впечатляващите 98 години!

Снимка: Getty Images

Преди да продължим да говорим за нея е важно да уточним, че Бети е пълното ѝ истинско име, а не съкращение от Елизабет, както биха предположили много хора. Актрисата разказва, че родителите ѝ много са харесвали името, но са ненавиждали всички други умалителни имена за Елизабет – Лизи, Бет, Ели. Подсигурили са се никой да не обърка.

Първата дама на американската телевизия

Най-първото участие в телевизионно предаване на Бети Уайт е като танцьорка през 1939, но дори тя не може да се спомни кое точно е било предаването, в което се е появила на 17 години. То било достатъчно, за да разпали желанието ѝ за още телевизионни изяви, но малко след това САЩ се включват във Втората световна война и Бети става доброволец – работи като шофьор на камион, който пренася униформи за войниците, преди да бъдат изпратени на война. Вечер танцува в различни представления, за да ги забавлява.

След края на войната се оказва доста трудно да си намери работа като актриса, макар че обикаля доста студиа. Казвали са ѝ, че не е достатъчно фотогенична. Налага ѝ се да се снима в какво ли не – всякакви реклами и телевизионни игри. По-голям успех постига в радиото и води собствено шоу, озаглавено „Шоуто на Бети Уайт“.

През 1949 г. става ководещ на предаването „Холивуд по телевизията“, а през 1952, след като главният водещ напуска, тя заема неговата позиция. Предаването се излъчва шест дни в седмицата и е с продължителност от пет часа. От тогава общо взето не е слизала от телевизионните екрани.

Снимка: Getty Images

Бети Уайт работи в телевизията не само като актриса, но и като продуцент. Всъщност тя е една от първите жени продуценти в света.

Последното предаване, на което беше водещ, се казваше „Старчета разбойници с Бети Уайт“ от 2014 г. и вероятно сте го засичали в програмата на bTV Comedy. Шоуто показваше записи със скрита камера, в които стари хора си правят шеги с млади.

През 2014 г. Бети Уайт беше включена в книгата с рекорди на Гинес като жената с най-продължителна кариера в телевизията. Тя постави и рекорд като най-възрастният човек, номиниран за „Еми“ – пак през 2014 г. беше номинирана за 12-и път. Актрисата има общо 5 от най-големите награди за телевизия в света.

Снимка: Getty Images

Без да броим телевизионните предавания, Бети Уайт има участия в над 100 филма и сериала, като последната ѝ (за сега) малка роля беше с гласа ѝ в анимационния филм „Играта на играчките 4“, който излезе миналата година и сега е номиниран за „Оскар“.

Не прави компромиси с кариерата си, дори заради любовта

Бети Уайт е била женена 3 пъти. Първият ѝ брак продължава едва няколко седмици – все още нереализираната актрисата се омъжва през 1945 г. и още същата година напуска мъжа си (птицевъд), за да се върне в Лос Анджелис и да осъществи мечтата си да стане известна.

През 1947 г. се жени отново, този път за телевизионен продуцент, но след 2 години се развежда и с него, защото и той не е бил съгласен и не я е подкрепял в пътя ѝ към екрана.

Чак през 1963 г. Бети Уайт се жени отново, вече като реализирана телевизионна знаменитост. Бракът ѝ с третия ѝ съпруг, който също е телевизионен водещ, продължава до 1981 г., когато той умира. От тогава Бети Уайт не се е женила отново, но признава, че не би отказала на Робърт Редфорд (който е с 14 години по-млад от нея).

Снимка: Getty Images

Тя няма деца и казва, че не съжалява за това, защото иначе не би могла да се концентрира толкова върху кариерата си.

Диетата за дълголетие на Бети Уайт

И сега сигурно се чудите какво яде една жена, за да достигне до 98 години и да остане в забележително добро физическо и психическо здраве. Отговорът е – всичко.

Забравете тежките диети и здравословната храна. Цял живот, Бети Уайт е предпочитала да хапва пържени картофи, хот дог, Кока-Кола. Не отказва сладко и алкохол. Някои хора дори се шегуват, че се е консервирала толкова добре заради всички консерванти, с които се тъпче.

Снимка: Getty Images

Каквато и да е причината за дълголетието ѝ, дава резултат. Надяваме се дълго известията за смъртта ѝ да бъдат само фалшиви новини и актрисата да продължава да се радва на живота и успехите си.