Царевични листа и индиго, което отглежда сам - това стои в основата на проект на художника Валентин Бакърджиев.  „Ефектът на пеперудата – Пътуване“ е артистичното име, което той избира за своята изложба.  

За първи път тя може да бъде видяна и в България. Мястото е галерия „Сердика“. 

Валентин Бакърджиев е поданик на Доминиканска република, Холандия и България. Той е създател на устойчиви проекти, които задължително биват тествани в продължение на години. Авторът твори единствено и само благодарение на естествени, рециклирани и преработени материали.

Снимка: Евгений Милов

„Моят „Ефект на пеперудата“ се занимава с проблема с изменението на климата в резултат на прекомерна консумация и отпадъци. С всички предизвикателства, пред които сме изправени по отношение на околната среда и нашата планета, е ключово да се съсредоточим върху устойчив начин на работа чрез използване на всички възможни остатъчни материали“.

Творецът създава своя проект „Ефектът на пеперудата“ като използва царевични листа и индиго, което отглежда сам.

Снимка: Евгений Милов

Процесът е в ръцете му от какавидата до появата на самостоятелната красива пеперуда. Идеята на този вид изкуство е да даде хоризонт на всеки човек за собствен поглед към красотата на природата. Целта не е създаване на определени фигури и образи, а точно обратното – стимулиране на въображението на отделния човек. 

Как реши да отглеждаш собствено индиго?

Има интерактивна карта на това къде и какво индиго се отглежда. Чрез тази карта се запознах с много мои приятели, които се занимават с отглеждането на различни видове индиго. Търсих нещо ново, интересно, до което да се докосна.

Снимка: Евгений Милов

Когато попитахме Валентин за бъдещи проекти, той издаде: „Предстои ми експеримент с японски пигмент, който се извлича от райска зелена ябълка, който във времето се изменя сам по себе си“. Готовата създадена картина във времето ще променя цвета си по определен начин."

Творецът с широка усмивка разкрива още: „Нормалните пигменти влизат във влакното и го оцветяват, а индигото покрива влакното с мини кристалчета. Де факто, когато дънките ни избелеят, трябва да се радваме, че са покрити с естествено индиго“.

На 16, 17 и 18 септември ще се проведе „КвАРТал Фестивал 2022“, където Валентин Бакърджиев ще вземе участие. То ще бъде свързано с темата за царевицата.

По време на фестивала, той ще разкрие повече за отглеждането и създаването на собствено индиго, намирането и обработката на царевичните листа. Загадката „Пътуване“ ще можете да разберете от самия автор.

Повече снимки на изкуството с царевични листа и индиго вижте в Галерията.