Според някои експерти талантът е вследствие от вродени у човека генетично предопределени характеристики. Други пък не търсят обяснения и го считат за дар от боговете, кармата или съдбата. Което и да е, средата е, със сигурност, от особено значение за овладяването му. А България е страна, която ври и кипи от личности, които с талант и усилен труд постигат удивителни неща! Във всеки край на нашата държава можем да открием човек с вдъхновяващата история, който ще ни накара да се гордеем и ще ни послужи за светъл пример или вдъхновение.

Такъв е и малкият Борис Дюлгеров или Борко, както е известен от новата телевизионна реклама на киселите млека „Верея“. Осемгодишното момче от Пловдив като всяко дете обича кисело мляко, но и да покорява световни и родни музикални конкурси. Малкият пиано лауреат с лекота печели сърцата не само на местната, но и на международната публика. Той впечатлява със своята прецизност и упоритост, но и с това, че се радва да щастливо детство и не бърза да порасне.  Никак не се притеснява да се изправи срещу по-големи и по-опитни от него деца и черпи сила от самата публика, която винаги го въодушевява.

Според близките му  Борко показвал афинитет към класическата музика още преди да проходи, даже първите му думи са били „Мамо, пусни да пее“, визирайки домашното радио. Пианото влиза в живота му на петгодишна възраст, когато моли родителите си да го запишат на частни уроци. Оттогава всеки ден и с огромно желание отделя време както за музикалните си упражненията, така и за каране на колело. Той е един прекрасен пример на самороден талант, който не спира да работи и да следва вътрешния си глас.  

През последните две години нашата музикална гордост печели толкова много награди, че би било трудно да изброим всичките му постижения. Но за да не сме голословни, през предстоящия  септември, ако ситуацията го позволи, малкият магьосник ще се изправи пред, може би, най-голямото предизвикателство за кариерата си досега - да свири в известната концертна зала "Роял Албърт Хол" в Лондон. Уникалната възможност е в резултат от заслужената му победата в международния музикален конкурс „London Grand Prize Virtuoso“ и със сигурност ще бъде едно незабравимо преживяване както за него, така и за подбраната публика.

За него всяко пътуване е възможност за приключение като тези от романите на любимия му автор Карл Май, и освен към победата, той се стреми към това да задоволи своята любознателност с нови знания за местата, които посещава, благодарение на музикалната си дарба. Въпреки че още дете, той има ясни цели и мечти – да бъде композитор, които следва неотлъчно и работи върху тях. Но не пренебрегва и училището, Борко е един от най-добрите ученици в класа си.

Ние, българите, се гордеем с миналото и традициите си, но не бива да се вторачваме в това, че са отминали, защото всъщност има с какво да се гордеем и днес. Затова и един традиционен български продукт ни намига от малкия екран, за да ни напомни да се оглеждаме и да намираме поводи за гордост днес и около нас.  „Верея“ връща нашите традиции и наследство в настоящето и ги обвързва с  нови източници на гордост. Затова новите ѝ опаковки отдават почит на миналото, строят мост към по-добро сега и ни дават надежда, с по хапка българска сила по пътя, че ще има и удивително бъдеще.

Материалът е направен в партньорство с "Верея".