Най-дълбоките женски страхове, тъмната страна на майчинството, съмненията и фиксациите, за които никой не подозира, че е способен. Това са само част от темите, които канадската писателка Ашли Одрейн засяга в дебютния си роман „Мракът в сърцето ми“.

Романът е издаден на повече от 20 езика, сред които и български (изд. „Миленуим“). Предстои бестселърът да излезе и на голям екран. Продуцентът Дейвид Хейман е известен със заглавия като „Хари Потър“, „Имало едно време в Холивуд“, „Гравитация“, „Семейна история“, „Тайната градина“.

Родената през 1982 г. Ашли Одрейн е работила като специалист по връзки с обществеността, а по-късно и като публицистичен директор в канадския клон на Penguin Books. Живее в Торонто, където отглежда двете си малки деца, заедно с партньора си.

Г-жо Одрейн, „Мракът в сърцето ми“ е първа среща на българските читатели с Вас. Какво трябва да знаят за Вас като автор, преди да посегнат към книгата?

Благодаря Ви за интереса към книгата. Аз съм писател от Торонто, Канада, а „Мракът в сърцето ми“ е моят дебютен роман. Започнах да го пиша, когато за първи път станах майка и разсъждавах върху това какви са очакванията на хората от майчинството и как те често се различават от реалностите, които толкова много жени изпитват. Ние нямаме често шанса да изследваме тези реалности, затова реших да го направя под формата на художествена литература – чрез моята героиня Блайд.

Вашият личен опит като майка намери ли отражение в романа?

Историята в романа е много различна от личния ми опит в майчинството, за щастие. Но има елементи в книгата и състояния, през които минава Блайд, които, със сигурност, са вдъхновени от собствения ми живот. Започнах да пиша, когато синът ми беше на шест месеца. Така че трудностите на ранното майчинство бяха нещо съвсем ново за мен. Един от героите преживява същите неща като мен. Мисля, че читателите ще усетят част от тази емоция на страниците.

Кои са Вашите страхове? Има ли женски и мъжки страхове?

Без да издавам от романа, мисля, че „Мракът в сърцето ми“ е за някои от най-големите и често срещани страхове, които имаме като майки, и то от самото начало, когато очакваме дете. Ще мога ли да обичам това дете, както се очаква от мен? Ще съжалявам ли, че станах майка? Мисля, че много жени имат тези мисли преди майчинството. Мисля, че страхът и майчинството са много силно свързани, почти неразделни, и не мисля, че това изчезва – дори когато децата пораснат и вече са извън всекидневния ни контрол.

В последно време, а и заради пандемията, все повече специалисти алармират за глобална криза в семейните отношения. Има ли заплаха за съвременното семейство днес?

- Едва ли има съмнение, че майките преживяха една изключително трудна година, тъй като тежестта от грижите за децата и домашното обучение, до голяма степен, паднаха върху нас. И това се случва, докато докато много от нас се борят едновременно и с работата си. Въпреки че това е не по-малко предизвикателна ситуация и за жени, които не работят. Ние обичаме да казваме, че е нужно цяло село, за да отгледаш едно дете, но „селото“ отдавна го няма. Чувам от майки, че те са се чувствали изолирани и са се борили с психичното си здраве през по-голямата част от годината.

Съчувствам на жените, които сега стават майки и не получават почти никаква помощ за отглеждането на бебетата си, дори от семейството, защото на този етап е почти невъзможно. Предполагам, че все още не знаем какви ще бъдат дългосрочните ефекти от всичко това за нашите семейства и човешките взаимоотношения. Мисля обаче, че ще бъде много трудно семейната динамика да се върне обратно към предпандемичните времена. И трябва да бъдем особено загрижени за жените.

Вижте повече за предстоящата екранизацията на "Мракът в сърцето ми" в сайта на bTV Новините.