Днес той става на 72 години, но само след два месеца ще видим Арнолд Шварценегер в ролята, която го направи най-известният екшън актьор на света. Нека си припомним най-интересното за човека, който може да изиграе машина убиец от бъдещето както на 37, така и на 72.

Арнолд Шварценегер като културист

Още на 14-годишна възраст младият австриец Арнолд решава, че иска да бъде културист. Започва да тренира редовно и със страст, граничеща с вманиачаване. Според една от историите за младостта му, един уикенд фитнесът, който Шварценегер посещавал, бил затворен и младежът разбил вратата, за да влезе и да тренира. В казармата пък избягал от служба, за да участва в състезание по културизъм. Заради това трябвало да прекара една седмица в затвора.

Снимка: Getty Images

На 21 години Арнолд Шварценегер се премества да живее в САЩ, където бързо се превръща в знаменитост. Днес Арнолд Шварценегер е смятан за най-успелият имигрант в Америка. Когато пристига, той не знае почти никакъв английски и в продължение на няколко месеца пребивава нелегално в страната, заради проблеми с визата му, но въпреки това постига многобройни успехи и се превръща във вдъхновение за милиони спортисти. Вече 30 години се провежда ежегоден спортен фестивал, кръстен на името на Арнолд Шварценегер.

Снимка: Getty Images

През 1977 г. Арнолд Шварценегер публикува книгата си “Енциклопедия на модерния бодибилдинг”, която служи и като автобиография и като наръчник с упражнения за извайване на мускулесто тяло.

Арнолд Шварценегер като Конан Варварина

През 1970 г. Арнолд Шварценегер решава да се пробва в друга сфера и именно тя става причината за неизмеримата му световна слава - киното.

Той играе (под псевдонима Арнолд Стронг) ролята на Херкулес във филма “Херкулес в Ню Йорк”. Филмът е пълен провал, но Шварценегер не остава незабелязан… само нечут - заради ужасния му английски и твърде силния му акцент, ролята на Шварценегер е дублирана от американски актьор.

Снимка: imdb.com

Следват още няколко незначителни роли на Шварценегер в киното и телевизията, докато през 1982 не е избран за главната роля във филма “Конан Варварина”. За разлика от “Херкулес в Ню Йорк”, филмът за Конан се превръща в бокс офис хит и в истински култ за поколения фенове. “Конан Варварина” е писан и режисиран от Джон Милиус, сценарист също и на “Мръсния Хари”, “Апокалипсис сега” и сериалът “Рим” по HBO.

Снимка: imdb.com

През 1984 излиза от продължението на филма, в което Шварценегер играе същата роля, но тя е засенчена... от самия него. Същата година излиза друг филм с Арнолд Шварценегер, който поставя началото на един от най-успешните и обичани франчайзи в историята на киното.

Арнолд Шварценегер като Терминатора

Фразата “I’ll be back”, изречена със силния австрийски акцент на Шварценегер, вероятно е най-известната в киното, изпреварена единствено от репликата на Дарт Вейдър: “Аз съм баща ти.”

В “Терминатор” Арнолд Шварценегер играе ролята на киборг от бъдещето, изпратен в 80-те години, за да убие майката на човека, който ще поведе хората във войната срещу машините и ще им помогне да победят.

Снимка: imdb.com

Филмът, заради уникалната за времето си история и перфектната режисура на Джеймс Камерън (едва ли някой има нужда да му напомням, че това е създателят също и на поредиците “Пришълецът” и “Аватар”, както и на класиката “Титаник”) се превръща в най-гледаният и обичан филм на 80-те години.

Любовта на феновете към Арнолд Шварценегер като терминатора става дори още по-голяма, след като през 1991 излиза продължението “Терминатор: Денят на страшния съд”, в който Шварценегер играе същата роля, но познатият ни от първия филм робот вече е препрограмиран и се бие на страната на хората.

Между двата филма “Терминатор”, Шварценегер участва в още няколко хитови филма, които го превръщат в най-голямата кино звезда на 80-те. Сред тях са “Червената Соня”, “Командо”, “Хищникът”, “Бягащият човек”, “Зов за завръщане”.

Арнолд Шварценегер като комедиен актьор

През 1988, след като вече се е снимал в доста екшъни, Шварценегер се решава на една смела стъпка и приема роля в комедийния филм “Близнаци”, в който играе брат близнак на Дани де Вито (Шварценетгер е висок близо два метра, а Де Вито е под метър и половина).

Снимка: imdb.com

Следват още няколко комедийни роли на Шварценегер - “Ченге в детската градина”, “Последният екшън герой”, “Джуниър”, “Коледата невъзможна”. Феновете на актьора приемат добре тази промяна от традиционните му роли, а филмите са наистина забавни, защото е смешно да видим един от най-силните мъже на света в нетипична роля, например… бременен.

Арнолд Шварценегер като политик

През 2003 година Арнолд Шварценегер се кандидатира за губернатор на Калифорния и е избран за поста. Политиката временно спира актьорската му кариера. Той участва само в малки роли във филми като “Добре дошли в джунглата”, “Около света за 80 дни” и “Непобедимите”.

Снимка: Getty Images

През 2006 г. губернаторът е преизбран, но политическата му кариера изобщо не е толкова забележителна, като филмовата. През 2011 г. година Шварценегер напуска поста и е обявен от някои за един от най-лошите губернатори в историята на Калифорния.

Краят на политическата му кариера обаче е добре дошъл за феновете на актьора Шварценегер, тъй като му дава възможност да се върне там, където е най-добър и най-обичан - в киното.

Снимка: imdb.com

През 2015 се върна в ролята на машината убиец от бъдещето в “Терминатор: Генезис”. Филмът трябваше да постави началото на нова трилогия, но се провали. По тази причина новият филм за терминатора ще е нещо съвсем различно, напълно ще зачеркне всички продължения на филма след “Терминатор: Денят на страшния съд” и ще продължи оригиналната история.

Арнолд Шварценегер като съпруг и баща

През 1986 година Шварценегер се жени за журналистката Мария Шрайвър, с която имат 4 деца. Най-голямата му дъщеря наскоро се омъжи за актьора Крис Прат.

Снимка: Getty Images

Бракът на Арнолд и Мария продължи 25 години, докато през 2011 г. не се разделиха, след като актьорът признал на съпругата си, че има незаконен син, роден през 1997. Шварценегер изневерявал на жена си с прислужницата им. Според актьора, той дълго не знаел, че е баща на момчето, докато то не започнало да изглежда като него. Днес Арнолд Шварценегер издържа бившата си любовница и незаконно родения си син.

Снимка: Getty Images

А ние, които познаваме Шварценегер само от големия екран, можем да се надяваме, че кариерата му ще възвърне някогашната си слава. Последните няколко филма с негово участие не постигнаха очаквания успех, но може би “Терминатор: Мрачна съдба” ще промени това.