22 януари 1923 е важен ден в историята на киното, тъй като на тази дата по кината в САЩ тръгва немият филм „Данъкът на морето“. В главната роля участва американска актриса с китайски произход, а не бяла актриса с грим, каквато е практиката по това време. Това е 18-годишната Анна Мей Уонг, която през следващите години се превръща в първата световна филмова суперзвезда с азиатски произход.

Анна става актриса въпреки несъгласието на семейството си

Родителите на Анна Мей Уонг са американски граждани с китайски произход, но продължават да следват традициите на предците си и да спазват обичаите. За тях актьорската професия е една от най-непристойните, така че когато дъщеря им решава да се снима във киното, го прави тайно.

За пръв път Анна се участва във филм когато е едва на 14. По това време се снима филмът „Червеният фенер“ и студиото се нуждае от 300 статисти с китайски произход. През следващите две години продължава да се снима като статист или със съвсем малки роли, но мечтае да стане истинска актриса.

Снимка: Getty Images

През 1921 г. Анна напуска училище и предизвиква гнева на родителите си. Тя иска да може да посвети цялото си време на актьорската кариера, но си дава само 10 години да успее – в противен случай е решена да остави киното зад гърба си и да се заеме с нещо друго, тъй като все още ще е млада.

Това решение дава резултат и тя получава първите си по-големи роли, а през 1923 г. за пръв път играе и в главна роля.

„Данъкът на морето“ и началото на славата

Съвсем скоро след като „Данъкът на морето“ тръгва по кината, Анна Мей Уонг става известна. Получава похвали за ролята си от всички издания за кино, а списание „Variety дори пише: „Трябва отново да я гледаме на екраните и то често“.

Снимка: Getty Images

Въпреки този забележителен успех, Анна не получава главни роли в следващите 5 години. Причината за това е, че по това време в САЩ има закони, които забраняват на екрана да се показват целувки и интимно отношение между хора от различни раси. И тъй като в цялата американска филмова индустрия тогава е имало само един актьор от азиатски произход, който участва в главни роли, Ана не е имала особено голям избор.

Поддържащите роли, които приема, ѝ носят достатъчно голяма слава и актрисата печели много почитатели.

Кариера в Европа

През 1928 г., обидена от расистките закони в САЩ, които ѝ пречат да развива кариерата си и уморена от еднотипните роли, които получава, Анна Мей Уонг напуска в Америка и отива да живее в Европа. На Стария континент екзотичната ѝ външност се оказва най-голямото ѝ предимство и тя започва да се снима в много европейски филми.

Снимка: Getty Images

В Европа славата ѝ достига своя пик, а медиите умишлено премълчават факта, че актрисата е родена и е израснала в Америка, за да изглежда още по-екзотична на европейската публика. Анна става много добра приятелка с легендите на европейското кино Сесил Кънингам, Марлене Дитрих и Лени Рифенщал.

Завръщане в Холивуд

През 30-те години на миналия век продуцентите в Холивуд насочват погледа си към Европа, за да намерят нови лица. И погледът им попада върху… Анна Мей Уонг, която по-рано са игнорирали.

Актрисата се завръща в родината си със славата на голяма европейска звезда и започва много успешно да участва във филми, радиопрограми и театрални постановки. Един от най-успешните ѝ филми от този период е награденият с „Оскар“ „Шанхайски експрес“, в който участва с Марлене Дитрих.

Снимка: Getty Images

По време на Втората световна война филмовата ѝ кариера прекъсва за известно време, докато тя е в Китай и насърчава борбата на китайците срещи Япония. Когато се завръща в САЩ, Анна Мей Уонг започва кариера в телевизията и през 1951 г. става първата актриса от азиатски произход с главна роля в сериал.

Кариерата на Ана Мей Уонг продължава да се развива в телевизията до изненадващата ѝ смърт през 1961 г. Тя умира от сърдечен удар на 56 години.