Ангела Меркел е "Личност на годината" за 2015 г. Това обяви едно най-влиятелните нюйоркски списания - "Time". Сред осемте финалисти, номинирани от изданието, бяха отличени още руският президент Владимир Путин, движението "Black Lives Matter", главният изпълнителен директор на Uber - Травис Каланик, транссексуалната Кейтлин Дженър и президентът на Иран - Хасан Рохани. Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е на втора позиция, изпреварвайки кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който зае трето място в тазгодишната класация.

С престижното звание Меркел бе отличена за решаващата си роля и намеса в няколко важни ключови момента от европейската политика през годината. В увода на статията си "Time" хвали нейното ръководство по време на най-бурната година за Европа, свързана с фискалната криза, намесата й в поредната кредитна драма с Гърция по време на бежанската криза и реакцията й след атентатите в Париж. Нека припомним, че през ноември, след терористичните атаки в столицата на Франция, под нейно ръководство Германия реши да се включи и във военните операции срещу "Ислямска държава".

Германският канцлер демонстрира "непоколебимо морално лидерство в eдин свят, където то е дефицит", пише главният редактор на изданието Нанси Гибс. Признанието за канцлера е и "заради това, че поиска от страната си повече, отколкото повечето политици биха посмели", както и "заради това, че застана твърдо срещу тиранията".

Сред държавните ръководители, отличавани от изданието с титлта "Личност на годината" през годините, са Махатма Ганди, Адолф Хитлер, Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин и Ричард Никсън. През 2014 г. класацията оглави Борещият се с вируса на ебола в Западна Африка. Сексизъм или не, Меркел се оказва едва четвъртата жена, избирана от изданието за първенец от създаването на класацията през 1927 г.