Две от най-популярните литературни поредици на 21 век са „Здрач“ и „50 нюанса сиво“, но доста години преди Стефани Майър и Е. Л. Джеймс да тръгнат по този път, Ан Райс вече беше прокарала темите сред читателките си. Тя е автор на една от най-популярните вампирски поредици на всички времена, има много интересни и динамични отношения с почитателите си и днес става на 78 години.

Никога няма да познаете истинското ѝ име

Повечето хора по света познават писателката с името Ан Райс, но това всъщност не е името, с което е родена. Родителите ѝ, ирландци, решили да я кръстят на името на баща ѝ – Хауърд. Така че истинското име на Ан Райс е Хауърд Алън Франсис О‘Браян.

Както може да се сетите, малката Хауърд мразела мъжкото си име и още преди да тръгне на училище, изисквала от всички да я наричат Ан. Когато се омъжила за поета Стан Райс, взела фамилията му.

„Интервю с вампир“

През 1970 г. 4-годишната дъщеря на Ан Райс била диагностицирана с левкемия и две години по-късно починала. Смъртта на момиченцето потресло майката и за да не се поддаде на депресията, тя започнала да пише кратка история – мрачна приказка за вампири и малко момиченце, обречено винаги да бъде дете. Тази история прераснала в роман, който се превърнал в класиката „Интервю с вампир“.

Снимка: imdb.com

Пътят на романа от ръцете на писателката до книжарниците не бил лек и Ан Райс получила много откази, преди в крайна сметка книгата да бъде публикувана. Но дори след това успехът не дошъл изведнъж – много критици не харесали стила на писателката, заради което тя изоставила за известно време свръхестествения жанр и се захванала с исторически романи.

През 1985 г., вече понатрупала писателки опит, Ан се върнала към вампирите си и публикувала романа „Вампирът Лестат“. За разлика от първата книга, тази била посрещната много добре. Продажбите били значителни и разпалили и интереса към оригиналната книга.

През 1994 „Интервю с вампир“ беше екранизирана и се превърна в един от най-успешните филми на всички времена. В екранизацията участват Брад Пит, Том Круз и Антонио Бандерас.

Снимка: imdb.com

След „Вампирът Лестат“ Ан Райс създаде още 11 продължения на книгата, като последното е от миналата година. Вампирите на Ан Райс без съмнение са най-популярните след Дракула и преди блещукащите вампири от „Здрач“.

За разлика от много писатели, които не се намесват в начина, по който феновете им изразяват любовта си към книгата, Ан Райс има официално одобрен и подкрепен от нея клуб на почитатели. „Фен клуб на вампира Лестат“ организира вампирски бал всяка година в Ню Орлеанс през последните 30 години. На този бал, провеждан в нощта на Хелоуин, читатели на книгата от цял свят се събират, преоблечени като вампири.

„Спящата красавица“ и садо-мазо литературата

След първоначалния неуспех на „Интервю с вампир“ и преди да се захване с вампира Лестат отново, Ан Райс решила да изпробва писателския си талант в друг жанр – садомазохистична еротична литература. Между 1983 и 1985 тя написала книгите „Покоряването на спящата красавица“, „Наказанието на красавицата“ и „Освобождението на красавицата“. А през 2015, 30 години след третата книга, написа и „Кралството на красавицата“.

Първите три книги са написани с псевдонима А. Н. Рокелор и става успешна много бързо, макар и сред по-малък кръг читатели. Когато Ан Райс разкрила, че всъщност тя е автор на книгите, започнало да се спекулира за сексуалния ѝ живот. Според някои щом е написала подобна книга, това е признание, че тя също садомазохист, но на тези спекулации отговорил съпругът на писателката, който казал, че жена му е толкова обсебена от грубия секс, колкото е и вампир.

Днес Ан Райс продължава да пише, а богатството ѝ се оценява на над 60 милиона долара.