На 6707 мили от България, в сърцето на Индонезийския архипелаг Розалия Тинкова е по-известна с името си Према Сагар, което означава Океан от любов.
Като дете общува с духове, 11-годишна гледа на карти, преди 8 години прекарва на остров Бали 6 месеца в пълно мълчание. Днес е дипломиран лечител и консултант от малайзийския университет по енергийна медицина, занимава се с кристалотерапия, прави бижута, а в косата си обикновено има цвете франджипани.

цвете

Преди години ти направи сериозна промяна в живота си, като от шефка на модна агенция „Ексграунд” в България започна да се занимаваш с духовни практики и заживя на остров Бали. Какво всъщност се случи при теб?
Преминах от материалния живот в един по-различен свят. Трябваше да разбера повече неща за самата себе си. Направих една голяма крачка, която беше вид отстъпление от материалното. Имах нужда да осъзная коя съм аз, каква е моята мисия. Мислех, че това ще е временно. Но тайният свят, който полека-лека започнах да откривам, се оказа много интересен, затова реших да обвържа живота си с него. Бали много ми помогна за това - енергията там, мисленето на хората и, разбира се, заобикалящата природа.

цветеКръстила си дома си на Бали „Къщата на ангелите”. Защо?
Ангелите ми помогнаха да направя къщата си в град Санур. В началото това беше почти невъзможна мисия, но се случи. Ангели в интериора нямам, но имам всички икони на архангел Михаил, архангел Рафаил, Исус Христос, картини на божествата, пред които изразявам респект, и много кристали. Всеки, който влезе там, усеща прекрасната ангелска енергия и се пренася в друг свят, в който не съществуват правилата на нашия.

цветеПравиш бижута с различни камъни, които са лечебни. Как камъните помагат на хората?
Линията, която налагам, е създадена за помощ на хората във всеки един аспект – здравословен или трансформационен. Много зависи от това на какъв етап е човекът. Когато бижуто привлече човек, значи то е неговото. Започне ли да го носи, човек ще почувства промяната на 15-ия ден. Зависи от какво точно има нужда. Работя с над 70 вида камъни и продължавам да откривам нови и нови, с които да помагам на хората. Скоро в Банкок открих камъка бронзайт. Открих, че той помага на хората, които работят с компютри и често говорят по мобилните телефони. Абсорбира негативната енергия и тялото не може да бъде наранено енергийно от техниката. Искам да създам една много по-силна линия само с благородни метали и кристали, която да помага на хората и да е достъпна като цени за всички. Щом правиш добро, винаги си подкрепен от вселената. Затова знам, че всяка една вдъхновена моя идея, може да бъде изпълнена и я превръщам в действие.

цветеКак човек да избере своя камък?
Като слуша сърцето си. Подходящият камък не се определя според датата на раждане или зодията. Всеки човек на определен етап от живота си има нужда от различен камък, от различни вибрации и енергия. Ако човек не е на нужния етап от живота си и камъкът няма да има ефекта, който има върху други хора. За да избере своя камък, човек задължително трябва да го пипне и да го почувства. Камъкът е като живот същество – говори, чувства, приема и предава информация. Той е обричане, вричане на две същества. Камъкът, който ви привлече, е този, който ще пробуди трансформацията ви и ще събуди чакрите и вибрациите ви.

цветеКато лечител и консултат по енергийна медицина, можеш ли да ни посъветваш как да се успокояваме в забързаното ежедневие и да балансираме енергията си?
За хората е важно поне 2 пъти на ден да релаксират – когато станат от сън и преди да си легнат вечер. Просто останете сами със себе си и изключете съзнанието си поне за 5 минутки. Затворете очи и спрете да мислите. Усетете тялото си, почувствайте колко го обичате, влезте вътре в тишината. Не е лесно, но ако започнете да пробвате от 5 секунди на ден, ще се получи. Представете си бяла светлина, която ви облива отгоре, и осветява мислите ви в красиви цветове.
Мислете положително. Правете добро. Почувствайте, че сте господари на ума си. Така може да промените целия свят. България е силно енергийна страна, а хората са изключително сърцати. Никъде в света не съм видяла такова проятелство, каквото има в България. Всеки ден се случват чудеса. Хармонията идва от самите нас, тя е вътре в нас. Когато хората осъзнаят, че сами градят съдбата си, ще станат по-щастливи.

цветеПравиш вода, която е лечебна. Можеш ли да ни разкриеш тайната?
Водата има определена структура. Когато й говориш, тя запомня казаното и след това ти помага. Кристалите са силни носители на енергия. Но с тях общуването е по-дълбоко. За да структурирате водата, ви е нужна стъклена или най-добре кристална кана. Поставете на дъното й кристали - най-добре бял, планински кристал, защото е най-чистият елемент, и й говорете. Кажете на водата каквото искате – нещо за любов, за щастие... Кажете й молитва или просто повторете 500 пъти думата „любов”. Докато говорите, представяйте си как бяла златиста светлина влиза във водата и я кара да свети. Водата променя структурата си и когато я пием, променя и нашата. Все пак 70 % от човешкото тяло е вода.

цветеС какво е по-различен животът на Бали от този в България?
Животът на Бали минава като на забавен каданс. Всичко там е бавно и спокойно. Невъзможно е да се ядосаш или да повишиш тон и се учиш на търпение. Няма я външно изразената агресията, характерна за България. Всичко е спокойно във всяко едно отношние. Животът е по-бавен, но дните минават изключително бързо. Само след 2 срещи там целият ми ден е минал. Понеже на Бали е топло (30 градуса), чувстваш енергията от слънцето, но нямаш енергията да работиш. Балийците не са работохолици. 30% от времето им минава в молитви и церемония, почивки, грижи за личните им дела. Работата за тях е задължение, средство, с което създаваш и твориш, но не е основното, за което живеят.
Избрах да живея на Бали случайно, просто там попаднах в този момент. Мога да кажа, че е съдба или предначертание. В този момент кацнах там и там дойде това тотално чувствто за промяна. На Бали се почувтсвах като у дома, място, на което мога да опозная по-добре себе си и да намеря други истини. Избрах Бали заради целия заобикалящ свят там, който вярва в други истини, за разлика от нас.

цветеКак минава един твой ден на остров Бали?
Моят ден започва с духовни практики. Медитирам всеки ден, независимо от времето, в което ставам. През целия ден се занимавам с бижутата. Измислям нови модели, разработвам нови комбинации с камъни, контролирам производството. Опитвам се след 19 вечерта да не работя. Отново извършвам своите ритуали и практики. Около 21 вечерта разговарям с приятели от България. Лягам си около 23 часа. Храня се винаги под точен час. Моите помощнички там ми приготвят специална храна. Живея под строг режим, но и работя много.

цветеРазкажи ни повече за ретрита* до Бали, който организираш.
Миналата година през септември–октомври тук беше моят гуру Йоги Тан. Организирахме семинар на тема кристалолечение. Интересът беше невероятен и той в момента има много последователи и ученици в България. Голяма част от тях проявиха интерес за един истински ретрит на остров Бали. Практиките, провеждани в зала, имат ефект, но той е още по-голям, ако са на различно от ежедневното място. В залата се откъсваш само за 4 часа, но ежедневието ти след това остава същото. Вибрациите се променят по-трудно по този начин. Затова решихме да организираме 15 дневен ретрит до Бали. Хората, включили се в това пътешествие, ще стоят далеч от интерент и мобилните телефони. Докато се занимаваш с духовни практики е по-добре да не използваш комуникация. Ретритът ще започне от югоизточното градче Санур, където ще се проведе голяма церемония, свързана с благоденствие, оздравяване, и медитация по 12 часа на ден. Ще пристигнат хора от Малайзия, Бали и др. места. Над 50 духовни учители ще влеят енергията си и ще помогнат на острова и хората, присъстващи на тази пуджа (традиционна йогийска церемония за енергийно пречистване, здраве и благоденствие). След церемонията на четвъртия ден ще се отправим към Пемутеран(Северозападно Бали), където ще се проведат занятията в хотелче на брега на океана. Тази част на Бали е известна като най-спиритуалното място на острова, все още запазено и изолирано, там няма забавления и нощен живот, както и няма силно развит туризъм. Ще посетим различни храмове, включително и най-стария, който се намира на остров Манджунган. Ще има занятия на плажа, медитация с изгрева, упражнения от минг чи йога. Ще се консумира специално приготвена, предимно вегетарианска храна за прочистване на организма.
Тук просто се разтваряш в пространството, откъсваш се от света и пътуваш към себе си.


Чуйте и какво е специалното видеопожелание на Розалия Тинкова към вас тук.

* ретрит (от англ. retreat) - временно отстъпление от материалния живот и пътуване към самия себе си чрез различни практики и методи на съответния гуру; използва се често при групово духовно учение.