Най-известният агент на американското Федерално бюро за разследване е човек, който никога не е съществувал – агент Фокс Мълдър. Дори и да не сте почитатели на култовия сериал от 90-те години, няма начин да не сте чували за „Досиетата Х“ или репликата „Истината е някъде там“. Днес Дейвид Духовни, който изигра една от най-важните роли в историята на телевизията, навършва 60 години.

Кадър от "Досиетата Х"
Снимка: Getty Images

Преди да тръгне по следите на извънземните

Дейвид Духовни е дете на имигранти – дядо му по бащина линия е руски евреин, който е избягал в САЩ, а майка му е емигрирала от Шотландия. Дейвид Духовни се гордее с корените си и се счита за американец, ирландец, евреин и руснак едновременно.

Баща му е писател и сценарист, а майка му е учителка, така че Духовни получава много добро образование. Той е отличник в училище, а след това и в престижния Принстънски университет. Още по това време Дейвид Духовни започва да пише поезия, проза и сценарии. Истинското му призвание обаче се оказва актьорската игра.

През 1987 г. Дейвид Духовни участва в телевизионна реклама на бира. Така е забелязан и получава малка роля във филма „Работещо момиче“, в който участват Мелани Грифит, Харисън Форд и Сигорни Уийвър. Това второ стъпало го отвежда до първата му главна роля – в телевизионния филм „Новогодишният ден“, когато е на 30 години.

Снимка: Getty Images

През следващите три години Духовни получава няколко роли на големия екран във филми като комедията „Не казвай на мама, че бавачката е мъртва“, „Бетовен“ и еротичният „Дневниците на червената обувка“. Едно от най-запомнящите се участия на Дейвид Духовни от този период е в три епизода на култовия сериал „Туин Пийкс“, в който играе транссексуална агентка на Администрацията за борба с наркотиците.

Истинска световна слава актьорът постига на 33 години, когато е избран да участва в сериала „Досиетата Х“.

„Истината е някъде там“ и как Дейвид Духовни се превърна в най-голямата телевизионна звезда на своето време

Всичко започва с една статия, която продуцентът Крис Картър прочита във вестника. По това време вече му е писнало от семейните комедии, които прави за Дисни и търси някаква по-различна идея. След като прочита, че в САЩ почти 4 милиона души вярват, че са били отвличани от извънземни, концепцията за „Досиетата Х“ се ражда.

Дейвид Духовни с партньорката си от ":Досиетата Х" Джилиан Андерсън
Снимка: Getty Images

Сериалът разказва за двама федерални агенти, които разследват отвличания от извънземни и други паранормални явления. Агент Скъли е по-рационална и отказва да повярва, че има неща, които науката не може да обясни. Нейният партньор, агент Мълдър, е много по-отворен към свръхестественото и има силен интерес към извънземните, защото е убеден, че сестра му е отвлечена от дома им, когато са били деца.

Кадър от "Досиетата Х"
Снимка: Getty Images

Въпреки че Дейвид Духовни е взел решение да се съсредоточи само върху пълнометражни филми, след като прочита сценария за първия епизод решава, че е много добър и се включва в кастинга за ролята. Когато го среща, Крис Картър открива, че се вписва добре, но му се струва, че Духовни, който говори доста бавно, е много глупав и е решен да го отхвърли. В крайна сметка му дава шанс и осъзнава, че завършилият Принстън актьор е един от най-интелигентните хора, с които се е запознавал. Така Дейвид получава ролята на агент Фокс Мълдър.

Кадър от "Досиетата Х"
Снимка: Getty Images

Към интересната история и страхотния Духовни като Мълдър е добавено и интро, което се превръща в най-известното начало на сериал в историята на телевизията (единствено интрото на „Игра на тронове“ може да му съперничи):

„Досиетата Х“ много бързо става хит и според мнозина е най-добрият сериал на 90-те години. Хитовият сериал продължава 9 сезона, макар и в последните Духовни да напуска. Той обаче се връща 14 години по-късно, когато сериалът е продължен с десети и единадесети сезон, макар и да не успява да постигне същия успех. Освен телевизионната поредица, историите на Мълдър и Скъли вдъхновяват няколко книги и два пълнометражни филма.

Кадър от "Досиетата Х"
Снимка: Getty Images

След като приключва с „Досиетата Х“, Дейвид Духовни продължава в телевизията и участва в успешния сериал „Секс до дупка“. Духовни се вписва идеално вролята, защото персонажът му Ханк Муди много прилича по характер на актьора. И двамата са писатели, и двамата имат апетит за красиви жени и са пристрастени към секса. Всъщност Духовни дори е трябвало да ходи на терапия заради този проблем.

На следващата страница може да прочетете повече за личния живот на Духовни, защо със съпругата му не са носели брачни халки и за манията му по секса >>>

Как целият екип на „Досиетата Х“ трябваше да се подчини на любовния живот на Духовни

Дейвид Духовни със съпругата си Теа Леони
Снимка: Getty Images

През 1997 г. Дейвид Духовни се жени за актрисата Теа Леони, която днес е известна със сериала си „Госпожо Държавен секретар“. Любовта между двамата е толкова силна, че когато актрисата забременява, Дейвид Духовни отказва да пътува, за да се снима в сериала и цялата продукция на „Досиетата Х“ трябва да се премести в Лос Анджелис, за да е близо Духовни до съпругата си. Дъщеря им се ражда през 1999 г., а синът им през 2002 г.

Дейвид Духовни със съпругата си Теа Леони
Снимка: Getty Images

И макар според информацията, която имаме, бракът им да е бил щастлив, много рядко щяхте да видите Дейвид Духовни с халка. Причината е, че металът предизвиква алергична реакция с кожата му и той не може да носи пръстени. Затова пък си е направил татуировка на пръста с буквите „AYSF“. Същата татуировка има и Теа Леони, но в продължение на 20 години значението на тези букви остана мистерия, достойна за „Досиетата Х“.

В крайна сметка през 2018 г. Дейвид Духовни най-сетне разкри значението на буквите, които са съкращение от израза „Винаги ще съм на твоя страна“ на английски. Дейвид Духовни е запазил татуировката си, но Леони я покрива с друга татуировка, след като двамата се развеждат. За причините за развода има само спекулации, но според някои почитатели на актьора може да е виновна неговата пристрастеност към секса, заради която той влиза в клиника през 2008 г.

Дейвид Духовни и секса

Като погледнем кариерата на Дейвид Духовни ще видим, че сексът винаги е бил част от неговия екранен образ. Един от най-ранните му филми е „Дневниците на червената обувка“, който после се превръща във сериал със същото заглавие. След „Досиетата Х“ постигна голям успех със сериала „Секс до дупка“.

Снимка: Getty Images

Заради манията си по секса, Духовни влиза в клиника през 2008 г., а малко по-късно става ясно, че се е разделил със съпругата си. Таблоиди излизат със заглавието, че причина за раздялата е изневяра, но актьорът отрича това и завежда дело срещу вестника. Двамата продължават известно време да са женени, но разделени и разводът им е финализиран през 2014 г.

Любопитно е, че макар да е обсебен от секса, Духовни изобщо не обича да се снима в секс сцени. Дори и да изглеждат вълнуващи на екрана, заснемането на горещи прояви на любов са „скучни“ по думите на актьора, който има опит – през 2017 г. беше изчислено, че персонажът му Ханк Муди е правил повече секс на екрана от който и да е друг телевизионен персонаж. В 84-те епизода на сериала го виждаме да прави секс с общо 26 жени.

Дейвид Духовни като писател, режисьор, сценарист и музикант

Тук говорим преди всичко за актьорския талант на Духовни. Неговият талант обаче е всестранно развит и той се проявява в още доста поприща.

Режисьор: Освен че участва в тях, Дейвид Духовни е режисирал и няколко епизода на „Досиетата Х“. Бил е зад камерата и на някои епизоди на „Секс до дупка“.

Музикант: Дейвид Духовни свири и пее и дори има издаден албум със заглавието „Hell Or Highwater“.

Снимка: Getty Images

Писател: Като син на писател, Духовни също пише. Дебютният му роман „Мамка му… и крава“ е издаден и в България.

Дейвид Духовни с партньорката си от ":Досиетата Х" Джилиан Андерсън
Снимка: Getty Images

На 60 години Дейвид Духовни продължава с актьорската си кариера. Следващият му филм, римейк на филма от 90-те „Вещи в занаята“, вече е приключил снимките, но е трудно да се предположи кога ще е завършен и кога ще е премиерата му, тъй като COVID-19 обърка плановете на всички. Това, което можем да кажем със сигурност е, че в каквито и бъдещи проекти да участва Дейвид Духовни, завинаги ще остане в историята на киното като агент Фокс Мълдър.