Истинското име на легендарната оперна певица Мария Калас е Мария Анна София Кекилия Калогеропулу. Животът й протича динамично и интересно. Родителите й са гърци, оттам идва и звученето на фамилията й.

Ражда се в Ню Йорк на 2 декември 1923 година. Години след това се връща в Гърция, за да учи оперно пеене. Става известна в Италия, където дебютира в Ла Скала. Пяла е и в известната Парижка опера. Интересен факт от живота й е дългогодишната връзка с гръцкия милионер Аристотел Онасис.

Видео подкаста ни с една друга Мария - водеща фигура в bTV - вижте тук.  


Нейният феноменален сопран, съчетан с красота й, я превръщат в живата легенда на най-престижната музикална сцена „Ла скала”. 

Мария Калас умира на 16 септември 1977 година, едва на 53 години в Париж, Франция. 

Известна е както с драматичната си любов с гръцкия милионер Аристотел Онасис, така и с мъдри фрази, които оставят дълбока следа във времето. 

„Не се нуждая от пари, скъпи. Аз работя за изкуството.”

„Подготвям се за репетиции, както бих се подготвяла за брак.”

„Няма да убия враговете си, но ще ги накарам да паднат на колене. Ще го направя, мога, трябва.”

„Любовта е по-прекрасна, когато не си омъжена.”


„Трябва да има закон, който да забранява на децата да се качват на сцена. Децата трябва да имат прекрасно детство. На тях не трябва да им се дават прекалено много отговорности.”

„Жените не са достатъчно близки с мъжете. Трябва да направим така, че да сме им необходими. Въпреки това, ние имаме най-силното оръжие в ръцете си – това, че сме жени.”

„Или се раждаш артист, или изобщо не ставаш. Оставаш артист дори и гласът ти да се срине.”

„Първо загубих гласа си, после загубих фигурата си, а след това и Онасис.”

Снимка: By CBS Television - eBayfrontback, Public Domain

„Не ми говори за правила, скъпи. Аз създавам правилата.”

Още от пръв поглед Мария Калас и Аристотел Онасис - най-известни гърци на ХХ век, са привлечени неудържимо един от друг.

Когато се срещат, певицата е претърпяла истинска метаморфоза. Тя е отслабнала с почти 30 кг. и е развила напълно женствеността си и своя творчески потенциал.Въпреки това тя продължава да се чувства неудовлетворена от личния си живот. Срещата й с Онасис е като вътрешно  пробуждане. 

Любовта се превръща в смисъла на живота й.

Когато стъпва на борда на луксозната яхта „Кристина”, Калас буквално попада в друг свят. Това я кара без колебание да загърби досегашния си живот. Буквално пред очите на съпруга й, който я придружава, тя започва луда любовна афера с гръцкия магнат.