Грета Ловиса Густафсон е рожденото име на великата американска актриса Грета Гарбо. Родена е на 18 септември в Стокхолм, Швеция през 1905 г. Независимо че се е оттеглила от шоубизнеса през 1941 г, филмовата звезда е била удостоена със специалната награда на киноакадемията през 1955 г. - „Оскар за цялостна дейност”.  Незабравимите са ролите й на главни героини във филмите: "Мата Хари", "Кралица Кристина", "Ана Каренина", "Дамата с камелиите" и "Ниночка". Американският филмов институт я поставя на 5-о място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена.

Снимка: Getty Images

Прекалено независима и в същото време твърде затворена, Грета живее до смъртта си през 1990 г. в 7-стаен апартамент в Ню Йорк на 450 East 52nd Street. Всекидневните й разходки по улиците на Ню Йорк привличали силно интереса на зяпачите, според които да зърнеш Гарбо на живо било по-вълнуващо, отколкото да видиш НЛО. През годините тя инвестирала парите си разумно и в напреднала възраст се оказала доста богата.

Снимка: Getty Images

Не се е омъжвала. По случай стогодишнината от рождението й излиза пощенска марка посветена на нея.

Цитати от Грета Гарбо

  • "Всеки, който се усмихва постоянно, крие издръжливост, която е почти плашеща."
  • "Никога не съм казвала 'Искам да бъда сама'. Казвала съм само 'Искам да ме оставят на спокойствие', което не е едно и също нещо."
  • "Животът би бил толкова прекрасен, само ако знаехме какво да правим с него."