Тазгодишните Оскари идват с прекрасна новина за актьора Брендън Фрейзър - за пръв път той е номиниран за златните статуетки на кино академията.

Той е с номинация за "Най-добър актьор в главна роля" за филма The Whale. 

Вижте най-любопитните 10 факта за него, заради които ще го харесате много. 

1. Като дете той винаги е бил новият

Фрейзър е роден на 3 декември 1968 г. в Индианаполис, Индиана, в семейството на Питър и Карол Фрейзър, които са жители на Канада. Тъй като Питър имал работа в Канадската комисия по туризъм, често цялото семейство се местело. Живели в Амстердам, Детройт, Торонто, Синсинати, Сиатъл и Лондон. Малкият Брендън се записвал в ново училище почти всяка втора година. По-късно Фрейзър казва, че това преходно съществуване го е подготвило за номадския живот, характерен за актьорската професия.  

Снимка: Getty Images

2. Първата му роля е свързана с блъскане в машина за пинбол

Снимка: Getty Images

Фрейзър се превъплъщава в „Моряк №1" и споделя, че е спечелил допълнителни 50 долара в първата си роля, като каскадьорско възнаграждение за това, че си е позволил да се хвърли в машина за пинбол.
„Мисля, че си натъртих едно ребро, но казах само „Всичко е наред“.

3. Фрейзър и „Човекът от Енсино" 

Този филм разказва за двама гимназисти, които намират пещерен човек, замръзнал в лед, докато копаят басейн в задния си двор. Брендън Фрейзър изпълнява ролята на троглодита на име Линк, който се превръща в център на внимание сред връстниците си. Поли Шор играе неговия глуповат спътник в приключението, което допринася за комедийния елемент на филма.

 

4. Заради каскадите, които изпълнява, няколко пъти се оперира

Снимка: Getty Images

Фрейзър прекарва голяма част от кариерата си в роли, които изискват голямо физическо усилие. Това се отразява и на тялото му. Както казва той пред GQ, до края на 2000 г. е претърпял няколко операции, включително ламинектомия – частична смяна на коляното, процедури на гръбначния стълб и операция на гласните струни.

5. Анимирана маймуна може да е навредила на кариерата на Фрейзър

В периода между „Мумията" от 1999 г. и „Мумията се завръща“ от 2001 г., Фрейзър прави два филма - Bedazzled и Monkeybone. Те се представят зле в боксофиса. „Филмите, които Фрейзър направи между двата филма за мумията, наистина навредиха на кариерата му", казва режисьорът Стивън Сомърс пред Entertainment Weekly.

6. Актьорът помага за създаването на филм, който печели „Оскар"

След участието си в „Мумията" и в Looney Tunes, Фрейзър е на кръстопът в кариерата си. Макар да участва в хитови филми и името му да се разпознава, той често е пренебрегван за по-сериозни роли. Според режисьора на „Краш" – Пол Хагис, бюджетът от 7 милиона долара за филма е одобрен едва след като Фрейзър подписва договора. В крайна сметка „Краш" печели и Оскар за най-добър филм.