В мига, в който чухме за спасително планинско куче, моментално си представихме санбернар, но с изненада открихме, че става въпрос за едно необикновено приключенско дуо - куче и котка, с които няма как да се изгубите в планината.

Виновниците за този очарователен четириног екип са двойката Синтия Бенет и Андреас Сибилски. Двамата се местят в щата Колорадо, САЩ, преди пет години, заради общата си любовта към планините, a през 2014 г. стават стопани на кучето Хенри. За тяхно щастие се оказва, че и той се чувства у дома сред планинските красоти.

Двойката споделя пред медиите, че още при първото си изкачване, Хенри е намерил най-високата скала около тях и се качил върху нея, за да огледа. Наричат го "малка планинска коза" заради уменията му в катеренето, но и заради любовта му към откритите и просторни пространства. 

Миналата година двойката решава да намери подходяща котка и да създаде този екип. Отнема им месеци в търсене, защото искат животното да е спокойно, но и авантюристично настроено. В крайна сметка намират котката Балу, която е сиамска кръстоска. Двете животни откриват специална връзка помежду си и са неразделни от първия ден на срещата им. 

Основната причина да потърсят друго животно е, че са искали да намерят приятел на Хенри, защото са виждали, че има нужда от това. Ето, че са успели - Балу днес е перфектният приятел за техния първи любимец. Балу е бил отхвърлен от майка си твърде рано и сякаш търсил друга животинка, която да запълни майчинската роля. Синтия Бенет разкрива пред медиите, че още на първата си среща с Хенри, той се е притиснал към него и се опитал да се сгуши.

"От тогава той копира всичко, което Хенри прави и изглежда си мисли, че е куче", споделя Бенет пред британския "Huffington Post".

Най-прекрасното е, че котката Балу споделя общата страст към планините и е приключенец като тях. Четириногите животни планинарстват неуморно, лагеруват и снегът не ги спира да правят това, което обичат - и двамата ползват снегоходки. Обикаляли са Колорадо, Уайоминг, Юта, Тексас, Калифорния, Орегон и още много места в Щатите. Планинските им пътешествия са документирани в снимки, които Синтия и Андреас споделят в Инстаграм профила на дуото.  

Феновете им в социалните мрежи често питат как собствениците им са сигурни, че няма да ги изгубят някъде, но очевидно Хенри и Балу имат нюх и нямат никакво желание да бягат.