На река Дунав, обграден от север и запад с гористи хълмове, е разположен един елегантен и красив град. Виена. Величествената архитектура, музиката и богатата култура правят града привлекателен център за туристи от цял свят. Старият градски център е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Виена е град със забележителна история. След основаването си от римляните през 15 г. при Хр. той многократно преминава в ръцете на различни завоеватели. 18 в. е славното време за Виена – бароковата архитектура е в апогея си, а класическата музика разцъфтява все повече. Тук творят Моцарт и Бетовен, последвани по-късно от Шуберт и Щраус. Музиканти, художници и писатели превръщат Виена в един от най-значимите културни центрове на Европа. Затова ви предлагаме едно кратко пътешествие из най-големите забележителности на Виена, до които, при първа възможност, трябва да се докоснете и на живо.

Катедралата Св. Стефан

Катедралата Св. Стефан, Виена

Сред най-омагьосващите забележителности на Виена е острият изящен връх на катедралата Св. Стефан. Построена на мястото на по-ранна църква, част от която е вградена в сегашната, това архитектурно великолепие на човешкия гений е впечатляващо с готическия си стил. От блестящия керемиден покрив ни гледа величествeният австрийски орел. Вътре и отвън са разположени красиви скулптури, а амвонът и олтарът изумяват с божествената си хубост.

Дворецът Хофбург

Дворецът Хофбург, статуя на Евгений Савойски - принц на Савоя

Императорският дворец Хофбург е сред най-значимите туристически обекти. Дворецът е бил дом на рода Хабсбург – една от най-старите владетелски европейски династии. В него е родена злощастната френска кралица Мария Антоанета. В миналото – императорски дворец, днес той е официална резиденция на австрийския президент. Тук се помещават Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. Целият комплекс е съставен от цели 19 двора. 

Дворецът Шьонбрун

Шьонбрун - изглед към двореца

Дворецът Шьонбрун, построен по поръчка на Леополд I, е още по-грандиозен. Такова изобилие от църковни и светски златни украшения и скъпоценности, каквото може да се види тук, трудно ще се срещне на друго място.

Музеят за история на изкуството

Музеят на история на изкуствата във Виена е богата съкровищница на едни от безценните произведения на изкуството. В продължение на векове те са били притежание на Хабсбургите. Сградата е строена в края на 19. век, и оттогава до ден днешен можем да се насладим на живо на някои от най-великите творения на човешкия гений. Тук са „Свети Себастиан“ на Мантеня, шедьовърът на Тициан - „Ecce homo“, „Възнесението на Св. Дева“ на Рубенс, творби на Веласкес, Рембранд, Рафаело, Микеланджело, Албрехт Дюрер, Тинторето и т.н.

Белведере

Белведере е удивително красив дворцов комплекс в бароков стил с великолепни градини и алеи. Построен е по поръчка на принц Евгений Савойски през 1721-1722. Състои се от две сгради, в които днес се помещават безценни творби на велики скулптори и художници. Тук може да откриете най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт и да се насладите на една от най-красивите му творби - "Целувката".

Карлскирхе

 

Карлскирхе е пленяваща с красотата си католическа катедрала. Още отдалеч правят силно впечатление елипсовидният купол и двете колони с изящно изваяни спираловидни барелефи отпред. Издигната е през 18. век в края на голямата чумна епидемия по поръчка на император Карл ІV Хабсбург. Изключителното творение е символ на вярата и надеждата, че най-страшното вече е отминало. Когато влезете в храма, ще останете запленени от небесния таван на храма – разкошна живопис от 1730 светци, влезли в неумолима битка с чумата грабва от първия миг вниманието.

Красотата и духа на Виена са толкова завладяващи и със сигурност не се изчерпват с избраните тук великолепни дворци и храмове. За да се почувства обаче целият блясък на стара Виена, няма нищо по-хубаво от това лично да се докоснем до нея. Въпреки това, на хубостта и безвремието на този величествен град, макар и от разстояние, може да се насладите, като се разходите из нашата галерия.