Празничното послание по случай Коледа на кралица Елизабет тази година беше много лично и вълнуващо. 

Речта й започна с откъс от тази, която кралицата произнася пред принц Филип по повод 50-годишнината от сватбата им през 1997 г.

"Въпреки че за мнозина това е време на голямо щастие и добро настроение, Коледа може да бъде трудна за тези, които са загубили близки хора. Особено тази година разбирам защо", казва тя. Речна й е заснета осем месеца след смъртта на херцога на Единбург на 99-годишна възраст.

 

В месеците след смъртта на моя любим Филип аз получих голяма утеха от топлината и обичта на многобройните почитания на неговия живот и работа - от цялата страна, Британската общност и света. Чувството му за отговорност, интелектуалното му любопитство и способността му да се забавлява във всяка ситуация - всичко това беше неудържимо. Този любопитен блясък беше толкова ярък в края на живота му, колкото и когато го видях за първи път. Но животът, разбира се, се състои и от окончателни раздели, и първи срещи; и колкото и да липсва на мен и на семейството ми, знам, че той би искал да се насладим на Коледа.

Кралицата отмени традиционното коледно събиране на кралското семейство в Сандрингам тази година заради рязкото увеличаване на случаите на COVID-19. 

Снимка: Getty Images

"Независимо дали става дума за пеене на коледни песни; украсяване на елхата; даване и получаване на подаръци; или гледане на любим филм, на който вече знаем края, не е изненадващо, че семействата толкова ценят коледните си обичаи." - продължи в обръщението си кралицата.

Тя говори още за традициите, които се предават от поколение на поколение и понякога се осъвременяват. Пример за това даде и със собственото си семейство, което нарече "източник на голямо щастие."

Кралицата направи още един личен намек в речта си, когато спомена раждането на четирима нови правнуци през тази година: сина на принцеса Юджини - Август, роден през февруари; сина на Зара Тиндал - Лукас, роден през март; дъщерята на Меган Маркъл и принц Хари - Лили, родена през юни; и дъщерята на принцеса Беатрис - Сиена, родена през септември.

Снимка: THE ROYAL FAMILY

"И за мен и моето семейство, дори и с липсата на един познат смях тази година, ще има радост от Коледа, тъй като имаме възможност да си припомним и да видим наново чудото на празничния сезон през очите на нашите малки деца, от които с удоволствие посрещнахме още четири тази година", допълни тя.

Според нея в раждането на едно дете има нова зора с безкраен потенциал.