Кралица Елизабет II говори за покойния принц Филип за първи път след смъртта му през април. Тя припомни любовта, която двамата с покойния ѝ съпруг са споделяли към Шотландия, в обръщението си по време на церемонията по откриването на шестата сесия на шотландския парламент.

"И преди съм говорила за дълбоката си и трайна привързаност към тази прекрасна страна и за многото щастливи спомени, които принц Филип и аз винаги сме пазили от престоя си тук", каза кралицата в речта си.

Снимка: Getty Images

За събитието кралица Елизабет е била облечена със зелено палто от вълна и златиста рокля с цветен принт. И двет са били на марката Stewart Parvin. Нейно Величество е носила и диамантената брошка на кралица Мери с магарешки бодил.

 "Често се казва, че хората са тези, които правят едно място, и малко са местата, където това е по-вярно от Шотландия, както видяхме в последно време." - допълни Елизабет Втора.

Принц Чарлз и съпругата му Камила също са присъствали на събитието.

Снимка: Getty Images

През юли кралицата направи първото си самостоятелно пътуване след смъртта на принц Филип. Мястото беше замъкът Балморал в Шотландия, където двойката традиционно се оттегля от август до есента.

Кралица Елизабет и принц Филип почиваха заедно в имението в шотландските планини за последен път през август 2020 г.