Представете си следната ситуация – Вие сте родител и както повечето майки и бащи публикувате снимки на своите деца в интернет пространството. Дотук нищо необичайно. Всички го правят. Защо не и вие?!

Докато сърфирате из мрежата, изведнъж попадате на нов сайт Koppie Koppie, влизате в страницата и какво да видите – керамична чаша с образа на вашето дете. Впоследствие се питате дали това не е някаква лоша шега. И да и не!

Koppie Koppie е действащ е-бутик, където се продават чаши с образите на деца, чиито снимки са взети от социалната мрежа Flickr. Всички снимки са доброволно публикувани от редовните потребители на социалната медия за фотография, след приемане на общите условия на сайта, свързани с така наречените Creative Commons (набор от правила, уреждащ правата върху снимките в дигитална среда).

Какво означава това: във Flickr имаме възможност да определяме сами правата на използване на публикуваното от нас съдържание, избирайки сред следните опции (те могат да бъдат кумулативни):

"Attribution" означава, че даваме право кадърът да бъде копиран, разпространяван, показван и използван стига авторските ни права да бъдат обявени;

"Noncommercial" означава, че забраняваме използването на кадри за търговски цели;

"No Derivative Works" означава, че упълномощаваме другите да копират, разпространяват и използват съдържанието в оригинален вид без да го видоизменят;

"Share Alike" означава, че разрешаваме кадрите да бъдат разпространявани, видоизменяни спрямо посочените от нас изисквания.

След като разгледахме функционалността на дадените Flickr инструменти за предпазване на личното съдържание, осъзнахме, че функционалността им е подвеждаща и води до погрешна или "нелегална" експлоатация на съдържание.