Холивудската звезда Кейт Бланшет заяви в сряда, че по-скоро предпочита да бъде наричана актьор, отколкото актриса.

Австралийката, която оглавява журито на филмовия фестивал във Венеция, подкрепи противоречивото решение на фестивала Берлинале, който миналата седмица излезе с позицията, че премахва джендър разделенията сред наградите и ще връчва само награда за най-добра главна и поддържаща роля.

"Винаги съм се отнасяла към себе си като към актьор", казва Кейт Бланшет, след като беше попитана от репортери във Венеция за преминаването на Берлинале към полово неутрални награди.

"Аз съм от поколението, където думата актриса се използваше почти винаги в унизителен смисъл. Така че претендирам да бъда част от другото пространство", казва Кейт Бланшет пред Франс прес.

Сякаш за да докаже твърденията си, тя попита репортерите дали има женски еквивалент на италианската дума "маестро".

Бланшет пое председателския пост на журито на филмовия фестивал във Венеция, който миналата година беше атакуван от феминистки организации заради "токсичната мъжественост", която демонстрира в избора си.

При това в година, когато броят на жените режисьори, борещи се за голямата награда, се беше увеличил четирикратно до 8.

"Мисля, че доброто представяне е добро представяне, независимо от сексуалната ориентация на този, който го прави", заявява Кейт Бланшет пред репортери.

Кинофестивалът във Венеция беше силно критикуван, че е избрал само една жена-режисьор, която да се състезава за наградата "Златен лъв" през 2017 и 2018 г.