Организаторите на международния филмов фестивал в Берлин заявиха, че ще спрат да присъждат отделни актьорски награди за жени и мъже от началото на следващата година, съобщава "Асошиайтед прес".

Организаторите на Берлинале заявиха в понеделник, че наградите на фестивала ще бъдат определяни по джендър неутрален начин през следващата година, когато е планирано и физическо събитие.

Фестивалът връчва награда "Златна мечка" за най-добър филм и редица награди "Сребърна мечка", които до тази година включваха категориите за най-добър актьор и най-добра актриса. 

Организаторите казват, че тези награди ще бъдат заменени със "Сребърна мечка" за най-добра главна роля и "Сребърна мечка" за най-добра поддържаща роля, без да бъда връчвани отделни награди за мъже и жени.

Коментирайки решението за физическо провеждане на фестивала през следващата година, въпреки несигурността заради COVID-19 пандемията, директорите на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Катриан подчертаха необходимостта от "живи взаимоотношения с публиката".