Наскоро разгледах работния си тефтер и открих, че наред с идеите за нови статии по страниците му има и много малки рисунки, тип драсканици. Най-често съм рисувала очи. Запитах се защо точно очи? И още - защо изобщо обрисуваме тези форми докато мислим, говорим по телефона или се разсейваме? Дали тези щрихи имат някакви значения и какво показват те за характера ни?

Попитахме 100 жени дали рисуват и какви фигури драскат най-често?

Оказа се, че най-често рисуваните фигури са стрелки, кръгове, спирали, решетки, звезди, очи и букви/цифри. По-рядко белите листове се оказват надраскани с обувки, вежди, сърца, листа, цветя и лица. Не може да не отбележим тенденцията на по-честа повтаряемост на лесните за рисуване елементи. Ето защо по-сложните лица, остават на задни позиции, за сметка на стрелкичките.

Най-често рисуваме докато говорим по телефона или водим разговор, в който се опитваме да убедим събеседника си в правотата на своята позиция. Ако ръцете ни не са заети с химикалка и не рисуват, то със сигурност ще започнат да жестикулират.

Според много психолози драскаме неволно, защото обичаме да правим 2 или 3 неща едновременно. Този вид рисуване освобождава напрежението, помага ни да се концентрираме и ни зарежда творчески.

А ето и какво говорят за характера тези драсканици:

А ето и какво говорят за характера тези драсканици:

Линии
Правите линии показват вашето желание за развитие и успех. Ако рисувате вълни, сте склонни да се съобразявате с мнението на околните. Зигзагът пък показва, че можете да проявявате гъвкавост, в зависимост от условията, при които попаднете.

Стрелки
Стрелките се рисуват от хора, които са абсолютно убедени в правотата си. Те ясно виждат желаната цел и са способни на всичко, за да я постигнат. Трудно правят компромиси с решенията си. Ако рисувате стрели с пера, всъщност давате воля на завладелите ви в момента романтични чувства.

Кръгове
Обичате да сте стъпили на твърда основа. В работата си градите име, за да може после то да работи за вас.

Спирали
Най-често спирали рисуват творчески настроените хора. Отворени сте за нови идеи и всякакви креативни решения. Хората, които рисуват спирали, са със силно изявена духовна същност. Увличат се от астралното и непознатото. Умеят да съчувстват на другите и винаги са готови да помогнат.

Квадрати
Квадрати рисуват тези, които обичат реда. Не харесват изненадите и предпочитат да контролират нещата. Хората, които запълват квадратите, и ги редуват с празни, често се съмняват в собствените си способности и в правилността на това, което са свършили.

Решетки
Ако рисувате тези фигурки, значи сте склонни сами да се затруднявате. Вместо решения, по-често виждате препятствия. Колкото по-гъста е решетката, толкова повече проблеми за решаване виждате и имате повече притеснения.

Звезди
Звезди рисуват оптимистите. Те винаги гледат нагоре. Обичате логичните неща. За вас най-елементарно е да свържете няколко точки и от тях да се получи фигура. Същото правите и в ежедневието  – стъпка по стъпка стигате до целта.

Сърца
Романтици сте и когато сте влюбени, сте най-енергични и работоспособни.