Нека си го кажем – много често изпитваме несигурност в себе си. Взираме се в огледалото и постоянно си намираме недостатъци. Ето няколко стъпки как да бъдем уверени и сигурни в себе си, да се чувстваме удобно в собственото ни тяло:

Престанете да бъдете строги към себе си

Спрете да се притеснявате, че сте „по-малко” от някого или че все нещо не е достатъчно. Когато видите някой по успял от вас, спрете да се затваряте в себе си и да си казвате „не мога”. Разбира се, че можете. Потрудете се и си го заслужете. Не изпадайте в паника и спрете да се сравнявате с другите. Престанете да виждате само негативните си страни и започнете с положителните. Всеки е добър в нещо, а друго му е слабост. Примирете се с това и вършете това, в което сте най-добри и което ви доставя удоволствие. Възнаграждавайте се за отлично свършената работа.

Не се страхувайте, когато ви критикуват

Критиката и ли дори конфронтацията не означава непременно конфликт – това е просто мнение, различно от вашето. Понякога си струва да се вслушате в него, защото може да бъде положително за вас. А и когато има критики към вас, можете да ги използвате продуктивно. Вместо да се чувствате зле или ядосани, когато получите отрицателна обратна връзка, я приемете като стимул. Тази обратна връзка може да ви помогне да бъдете по-добри и да израснете. Спрете да реагирате с несигурност, а започнете да виждате възможност.