Опитването на местни деликатеси е основен акцент за много хора, докато пътуват в чужбина. Това е фантастичен начин да се докоснете до културата, историята и традициите на местата, които тепърва опознавате. Добре е да отделите малко повече време, за да помислите какво консумираме в името на здравето си.

Понякога това, което изглежда безобидно като чаша сок с лед или прясна плодова салата, може да доведе до сериозно заболяване, ако не се консумира правилно. Без значение къде отивате следващия път, струва си да обмислите нивата на хигиена, така че нежеланите насекоми и болести да не помрачат почивката ви. Ето за какво трябва да внимавате:

Лед

Водата може би е първото, за което се сещате, тъй като е първият продукт в новата рутина по време на пътуване, към която много хора се приспособяват. Факт е обаче, че водните системи варират от място на място, а водата, която консумираме у дома, е тази, с която телата ни са свикнали най-много. 

Ледът в напитките често може да е от нефилтрирана или чешмяна вода, която съдържа бактерии или паразити. Дори и да няма бактерии във водата, има вероятност тялото ви да не е свикнало с местната вода, така че е най-добре да се придържате към бутилирана вода без да прибягвате към леда на кубчета.

Снимка: iStock

Салати

Същото нещо важи и за суровите салати, тъй като те често се мият с чешмяна вода, което може да причини появата на насекоми. 

Още нещо важно - дори и да са измити с подходяща вода, оглеждайте листенцата на зелените салати, които си поръчвате в чужбина, защото въпреки всичко, някъде между зеленчуците може да се крие неприятно животинче.

Снимка: iStock

Недопечени яйца

Никой не харесва недопечени яйца. Но по-важното е, че те могат да бъде начин за разпознаване на бактерии. Недопечените яйца могат да се съдържат в сосове, десерти и някои видове улична храна и могат да пренасят салмонела.

Снимка: iStock

Морски дарове

Мидите са част от рисковите храни, независимо от местоположението. Всеки, който е ял морски дарове със съмнителна миризма, знае, че това не е приятно преживяване. Морските дарове от шведска маса лесно се развалят, ако не се съхраняват на студено, а мидите са с висок риск в топлия климат.

Снимка: iStock

Кремообразни десерти

Това може да е изненада за някои, защото десертите обикновено изглеждат като доста безопасни за консумиране. Някои съставки обаче биха могли да създадат проблеми. Прясната сметана и кремът в горещините могат бързо да станат опасни.

Снимка: iStock

Непастьоризирани млечни продукти

Самите млечни продукти често не крият опасности за здравето, но зависи от процеса на пастьоризиране. Избягвайте сирена и мляко, на които не е ясно обозначено, че са пастьоризирани.

Пастьоризацията е процес на използване на топлина за унищожаване на нездравословните и вредни бактерии в млякото. Тя също така удължава срока на годност на продукта.

Снимка: Canva

Сурово месо

Суровото месо изглежда като очевидна причина, но някои хора са много пристрастни към Rare изпечените стекове. Добре е да подходите много внимателно, особено когато става въпрос за каймата, приготвена на слаб огън.

Доверете се на инстинктите си – ако не изглежда добре или не мирише добре, не рискувайте. Хранителното натравяне може да съсипе пътуването ви, а в някои случаи да доведе и до болнично лечение или дългосрочно заболяване.

Снимка: iStock

Повече за новия тренд да отидеш сам на ресторант - вижте в следващото видео. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK