Опитването на местни деликатеси е основен акцент за много хора, докато пътуват в чужбина. Това е фантастичен начин да се докоснете до културата, историята и традициите на местата, които тепърва опознавате. Добре е да отделите малко повече време, за да помислите какво консумираме в името на здравето си.
Понякога това, което изглежда безобидно като чаша сок с лед или прясна плодова салата, може да доведе до сериозно заболяване, ако не се консумира правилно. Без значение къде отивате следващия път, струва си да обмислите нивата на хигиена, така че нежеланите насекоми и болести да не помрачат почивката ви. Ето за какво трябва да внимавате:
Лед
Водата може би е първото, за което се сещате, тъй като е първият продукт в новата рутина по време на пътуване, към която много хора се приспособяват. Факт е обаче, че водните системи варират от място на място, а водата, която консумираме у дома, е тази, с която телата ни са свикнали най-много.
Ледът в напитките често може да е от нефилтрирана или чешмяна вода, която съдържа бактерии или паразити. Дори и да няма бактерии във водата, има вероятност тялото ви да не е свикнало с местната вода, така че е най-добре да се придържате към бутилирана вода без да прибягвате към леда на кубчета.
Салати
Същото нещо важи и за суровите салати, тъй като те често се мият с чешмяна вода, което може да причини появата на насекоми.
Още нещо важно - дори и да са измити с подходяща вода, оглеждайте листенцата на зелените салати, които си поръчвате в чужбина, защото въпреки всичко, някъде между зеленчуците може да се крие неприятно животинче.
Недопечени яйца
Никой не харесва недопечени яйца. Но по-важното е, че те могат да бъде начин за разпознаване на бактерии. Недопечените яйца могат да се съдържат в сосове, десерти и някои видове улична храна и могат да пренасят салмонела.
Морски дарове
Мидите са част от рисковите храни, независимо от местоположението. Всеки, който е ял морски дарове със съмнителна миризма, знае, че това не е приятно преживяване. Морските дарове от шведска маса лесно се развалят, ако не се съхраняват на студено, а мидите са с висок риск в топлия климат.
Кремообразни десерти
Това може да е изненада за някои, защото десертите обикновено изглеждат като доста безопасни за консумиране. Някои съставки обаче биха могли да създадат проблеми. Прясната сметана и кремът в горещините могат бързо да станат опасни.