До дългоочаквания финал на „Гласът на България“ ни делят малко повече от 24 часа. В последния епизод ще се разплете основната интрига на сезон 8 – ще триумфира ли Иван Лечев като треньор-победител за четвърти път. Менторът показа силна интуиция за вокално майсторство и отново си изигра толкова добре картите, че отива на финал с максималния брой участници от отбор - 3-ма. Това са „музикантът по душа“ Рая Димитрова, гласището Борис Христов и експлозивния рокаджия Иван Иванов. Припомнете си дългите пътища, които те извървяха, за да стигнат до тук. 

Без съмнение един от участниците с най-силни индивидуалност и характер в този сезон е Рая Димитрова, която от пръв поглед впечатлява с визията си. Във визитката си за „Кастингите на тъмно“ тя сподели, че личната й мечта е „да вдъхновявам хората да бъдат малко по-смели, да дръзнат да бъдат различни“. С огорчение ученичката сподели, че често се чувства неразбрана от хората и участието й в „Гласът на България“ е стъпка напред, за да намери своето място.

Първото изпълнение на Рая беше една доста по-различна версия на песента „Bad“ на краля на попа Майкъл Джексън, с която тя си заслужи възхищението и на четиримата треньори. „Омагьосваш с гласа си“ – това бяха думите на DARA, а Любо опита да я спечели в своя отбор с коментара: „Това владеене на гласа, тази енергия, тази ювелирна трактовка на това парче ме накара да си мисля, че ти си много висок клас музикант“. Рая избра Иван Лечев за свой треньор, а той от своя страна я обяви за „музикант по душа“. “Червеният килим е постлан, заповядай и отивай на финал!”, добави още той. 

Това пожелание на Мастър Лечев днес е реалност. Миналата седмица Рая се изправи в директен сблъсък срещу талантливата Христина Йосифова от отбора на поп сензацията DARA. Парчето, с което 16-годишната млада дама си спечели зрителската подкрепа, бе част от саундтрака от последния филм от поредицата за Джеймс Бонд, а именно „No Time To Die“ на Били Айлиш. „Рая, ти ме омагьоса още в момента, в който стъпи на сцената на „Гласът на България“! Ако беше родена извън границите на България, вече щеше да си сензация“, коментира Галена. „Много съм щастлив, че съм направил този избор. Има хора, на които не им стигат 50 години да открият себе си, ти на 16 години си открила себе си“, отсече гордо Иван Лечев.

40-годишният Борис Христов е прекарал 18 години от живота си като музикант на круизни кораби, с които е пътувал по целия свят. С появата си на „Кастингите на тъмно“ той буквално взе акъла на всички с експлозивното изпълнение на песента „Human“ и си заслужи 4 обърнати стола. Днес първото представяне на Борис в музикалното състезание се радва на близо половин милион гледания в официалния YouTube канал на „Гласът на България". „Толкова хубав глас, толкова красив овладян мъжки глас рядко се чува!“, сподели Иван Лечев. В „Шоуто на Николаос Цитиридис“ Борис разкри, че не си спомня много от изпълнението си, но го е изживял „истински“.

Мечтата на талантливия певец е да бъде признат като музикант в родината: "Аз съм признат на местата, в които работя, но прибирайки се в България преставах да бъда музикант". "Много често съм раздвоен в кое да вярвам в съдбата или в това, че човек кове съдбата си благодарение към енергията, която отправя към света", допълни участникът в "Гласът на България" във вечерното шоу на bTV.

Както всички останали финалисти, и Борис извървя дълъг път, за да стигне до тук. На крос битките миналата неделя той беше изправен в пряк двубой срещу пеещия юрист от отбора на Галена – Екатерина Сава, като вотът на публиката отреди място на финала за 40-годишния мъж. „Просто е желязно! Ти беше с най-силното си представяне до този момент! Просто си страхотен, Борис“ – така Любо Киров коментира изпълнението на „Zombie“ на Борис. А Иван Лечев бе категоричен: „Аз мисля, че това е „Гласът на България. Безкомпромисно!“.

Иван Иванов от Стара Загора е музикант и баща на три деца. “Музиката е необходимост. Музиката е моето свързване с Вселената!”, сподели той във визитката си за „Кастингите на тъмно“. Певецът счупи главите на треньорите с жестокия си фалцет и изпълението на песента „Gethsemane“. Така рокаджията си заслужи 2 обърнати стола и избра да продължи в отбора на трикратния треньор-победител в „Гласът на България“, добавяйки: „Изживях тази емоция, за която дойдох - това е сбъдната мечта!”.

Преди да излезе на сцената миналага седмица Иван разказа, че работата на музиканта е трудна и изморителна в даден момент. Развълнуван той сподели, че през последната пандемична година му е било много трудно да пише авторска музика, но това, което го мотивира са неговите деца. „Откакто се замесих с участието в „Гласът на България“ се чувствам много по-рефрешнат“, добави рокаджията. Заяви, че на финалната права излиза много зареден и готов да даде „още повече от себе си“. И това се видя при изпълнението му на великото парче “Bohemian Rhapsody“, което се оказа и неговия билет за финала на музикалната надпревара. „Спря ми дъха. Обожавам тази песен! Ти влезе в различни състояния, различни емоции ни накара да изпитаме. И поздравявам целия бенд!“, коментира Галена. „Адаш, горд съм и съм щастлив, че си в моя отбор“, каза Мастъра.

Кои емблематични парчета на български и световни изпълнители са избрали да представят шестимата финалисти? Кой ще докосне сърцата на публиката? Кой ще завоюва титлата „Гласът на България“? Отговорите на тези въпроси, както и много изненади – на финала на „Гласът на България“ утре вечер от 20 часа по bTV.

Още изпълнения от сезон 8 можете да гледате в официалния YouTube канал на „Гласът на България“.