В мексиканския град Помуч погребват мъртвите, но три години по-късно ексхумират тялото на покойника, от което е останал само скелетът. Роднините поставят костите в специална кутия и всяка година ги почистват.

„Това е традиция, която помня от дете. Почистваме костите и след това ги покриваме с нова, бродирана кърпа. Оставяме и нови дрехи в кутията“ – споделя пред BBC Еделмира Пуут, местна жителка.

„За да проумеем този ритуал, трябва да се отърсим от концепцията за смъртта на западния свят. Традицията е още от времената преди конкистадорите“ – обяснява етнографът Жоел Пахеко.

Навремето хората са носели кутията с костите вкъщи, но от хигиенни съображения това вече е забранено и тя остава в олтар на гробищата. Почистването на костите не е пряко свързано с Деня на мъртвите, който мексиканците отбелязват на 1 ноември. Ритуалът може да се извърши на рождения ден на покойника или в деня на смъртта му. Просто в Деня на мъртвите грижата е по-комплексна и се боядисва олтара. Обикновено в същия цвят, в който е била къщата на покойния. Присъства цялото семейство. Запазването и почистването на костите е израз на любов и почит към предците.

Целия материал на BBC можете да видите тук.