Миналата седмица целият свят беше потресен от един нелеп инцидент на сниманата площадка на уестърн, който завърши със смъртта на млада жена. Актьорът Алек Болдуин простреля режисьора на филма и уби операторката Галина Хъчинс. Недоглеждане от страна на някой в екипа доведе до това, че в ръцете на актьора се е оказал истински зареден пистолет. Това обаче не е първият такъв случай в Холивуд.

Снимка: Wikipedia

Един от най-известните такива инциденти е този с Брандън Лий, който е застрелян по подобен начин на снимачната площадка на филма „Гарванът“. 28 години по-късно, провокирана от трагедията с Галина Хъчинс, годеницата на Брендън Лий Елиза Хътън за пръв път коментира смъртта му.

„Преди 28 години бях потресена, шокирана и изпълнена със скръб, когато загубих любовта на живота си Брандън Лий по толкова безсмислен начин“, разказа тя за списание „Пийпъл“. „Сега съчувствам на съпруга и сина на Галина Хъчинс и на всички останали след тази предотвратима трагедия.“

Също като при трагедията с Галина, Брандън Лий беше застрелян от друг актьор, в чиито ръце е попаднал зареден пистолет по погрешка. На 31 март 1993 г. актьорът е трябвало да снима една от последните си сцени – в която персонажът му е застрелян и убит. Изстрелът обаче се оказва истински, актьорът е ранен и умира в болницата.

Брандън Лий и Елиза Хътън трябваше да сключат брак на 17 април същата година, малко след планирания финал на работата по „Гарванът“.

Стандартна практика в Холивуд е да се използват истински оръжия, но с халосни патрони. По тази причина на снимачната площадка има хора, чиято работа е да съхраняват оръжията и да следят да няма бойни патрони в тях. Както при случая с Брандън, и при инцидента с Галина Хъчинс някой не си е свършил работата, което става причина за смъртта на 42-годишната жена.

Снимка: Getty Images

В момента тече разследване, за да стане ясно кой носи отговорност за смъртта на операторката. Актьорът Алек Болдуин оказва пълно съдействие на полицията и миналата седмица се срещна със семейството на загиналата жена. Бъдещето на уестърна „Ръжда“ обаче изглежда обречено, тъй като още преди инцидента продукцията имаше проблеми. От друга страна смъртта на Брандън Лий успя да превърне „Гарванът“ в един от най-успешните хорър филми, така че нищо не се знае.

След смъртта на Брандън Лий Холивуд постави много по-високи изисквания за работата с истински оръжия на снимачната площадка. След смъртта на Галина изглежда, че практиката да се използват такива ще бъде забранена изцяло. Няколко известни телевизионни продукции, сред които „Момчетата“ и „Новобранецът“ взеха решение вече никога да не използват истински оръжия на снимачната площадка и по всичко изглежда, че това ще стане стандарт в бъдеще.