79-годишната Мика Зайкова от "Има такъв народ" откри 45-ото Народно събрание, тъй като със своите 79 години е най-възрастният народен представител. Заради липсата на оборудване в залата и многото дебютанти на депутатските банки (сред които е и тя самата), на нея ѝ се наложи да импровизира, но освен това показа едно по-различно и по-непринудено отношение към институцията, което усмихва, но и ни кара да се замислим. 

"Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор!" - каза с усмивка тя. 

Присъствието й като председател на 45-ото Народно събрание беше за кратко (за нов председател на Народното събрание бе избрана Ива Митева), но за сметка на това запомнящо се. В някои от фразите й имаше повече цвят и настроение, отколкото в сравнително мрачното време навън на 15 април. 

Събрахме тези изказвания на едно място. 

"Неуморимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница" - с тези думи от встъпителното си слово Мика Зайкова откри заседанието на 45-ото Народно събрание като председател.  

"България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилният път към възкресението."

"Не искам нашите велики артисти, нашите велики културни дейци да протягат ръка за пенсии."

"Махни си маската" (към депутатка от "Има такъв народ").

"Моля, включете интернет платформата за видеоконферентна връзка, която ще осигури пряко и виртуално участие в заседанието на колегите, поставени под задължителна изолация или карантина. Как трябва да се обърна към тях...Не ме чуват ли? Добре. "

(след речта на президента Румен Радев)
"Дами и господа, ох, закачи ми се е за очилата (бел.ред. - маската)... извинявайте, ма тия... така..."


"Уважаеми дами и господа, днес в деловодството на НС, (на основание...), е внесена оставката на Министерския съвет. Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение. Пренебрежение към тази институция, все пак сме парламентарна република."

"Благодаря Ви, госпожо Атанасова за прóграмната реч, която изнесохте!"

"Злобата не е добър съветник. А глупостта се плаща най-скъпо. Извинявайте за това лирическо отклонение, но просто искам да ви обърна внимание."

Следете всичко по темата "Новият парламент" в btvnovinite.bg: